Na hlavný obsah

Inflácia naďalej spomaľuje, klesla na úroveň z apríla minulého roka. Takto sa v máji vyvíjali ceny na trhu

Inflácia klesla na úroveň 11,9 percenta.

Inflácia naďalej spomaľuje, klesla na úroveň z apríla minulého roka. Takto sa v máji vyvíjali ceny na trhu
Na ilustračnej snímke sú peniaze. Foto: RTVS

Inflácia v máji 2023 klesla na úroveň 11,9 percenta – hodnoty z apríla minulého roka. Stále ide o vysoké hodnoty od začiatku milénia. Medzimesačne spotrebiteľské ceny tovarov a služieb dokonca klesli o 0,1 percenta, čo bolo prvýkrát od decembra 2020. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medzimesačne klesli ceny v dvoch z 12 sledovaných odborov (výdavkových skupín domácností), ich vplyv na celkový výsledok bol však výrazný. Klesli ceny pohonných látok o 2,6 percenta a dopravných služieb o 3,1 percenta. To znížilo ceny za celý odbor dopravy o 1,5 percenta.

V dôsledku opätovného zavedenia dotácií na stravovanie v materských a základných školách od mája 2023 sa významne znížili ceny v závodných jedálňach o 15,1 percenta (v prvom stupni základných škôl). To malo za dôsledok medzimesačný pokles cien v celom odbore reštaurácie a hotely o 4,5 percenta.

Medziročná inflácia sa znížila na 11,9 percenta, spomaľovanie rastu cien sa udržalo tretí mesiac. Ceny sa zvýšili v 11 z 12 sledovaných výdavkových skupinách domácností. Sedem odborov malo stále medziročný rast nad úrovňou 10 percenta. Klesli iba ceny v odbore doprava.

Index spotrebiteľských cien medziročne rástol

Index spotrebiteľských cien sa v máji oproti aprílu znížil v domácnostiach zamestnancov. V nízkopríjmových domácnostiach zhodne o 0,1 percenta a v domácnostiach dôchodcov sa zvýšil 0,1 percenta. 

Index spotrebiteľských cien sa v máji 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 11,8 percenta. Za nízkopríjmové domácnosti a za domácnosti dôchodcov sa zvýšil zhodne o 12,8 percenta.

Graf vývoja inflácie od mája 2021 do mája 2023.
Graf vývoja inflácie od mája 2021 do mája 2023.Foto: Štatistický úrad SR

Spolu za päť mesiacov roka 2023 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 14,2 percenta. Za domácnosti zamestnancov o 14,1 percenta, za nízkopríjmové domácnosti, za domácnosti dôchodcov zhodne o 15,1 percenta.

Pri májovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 11,9 percenta dosiahla jadrová inflácia hodnotu 12,9 percenta a čistá inflácia hodnotu 10,1 percenta. Medzimesačne dosiahla jadrová inflácia a čistá inflácia hodnotu zhodne 0,3 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika