Na hlavný obsah

Kolárovský mlyn musí zlikvidovať kontaminované obilie. Má na to čas do polovice júla

Pšenica je zatiaľ uložená v plošnom sklade.

Kolárovský mlyn musí zlikvidovať kontaminované obilie. Má na to čas do polovice júla
Na snímke Mlyn v Kolárove. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Mlyn Kolárovo má problematické obilie z Ukrajiny obsahujúce v EÚ nepovolený pesticíd zlikvidovať do polovice júla. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR s odvolaním sa na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu (ŠVPS) SR.

„Na základe rozhodnutia o námietkach vydaného riaditeľom Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Komárno bol na likvidáciu predmetnej pšenice určený termín do 15. júla 2023. Od 31. mája začal prevádzkovateľ s premiestňovaním ukrajinskej pšenice zo sila číslo 61 do plošného skladu,“ spresnilo agroministerstvo.

V súčasnej dobe je predmetná pšenica podľa informácií MPRV uložená v plošnom sklade. „Mlyn Kolárovo aktuálne oslovil viacero spoločností vo veci likvidácie obilia. Stále platí zákaz akejkoľvek manipulácie a umiestňovanie na trh,“ dodal agrorezort.

Aj tretia, tzv. arbitrážna vzorka odobratá z ukrajinského obilia v Mlyne v Kolárove vykázala pozitívny výsledok na zakázaný pesticíd. Oznámil to 2. mája na mimoriadnom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie bývalý dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Výsledky analýzy sa týkali 1 500 ton ukrajinskej pšenice, ktorú v kolárovskom mlyne zachytili veterinári v polovici apríla. Podľa nej sa v kontrolovanej vzorke potvrdil výskyt pesticídu, ktorý sa v EÚ nepovoľuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko