Na hlavný obsah

Ľudia by si mali uvedomovať možné riziká, ktoré umelá inteligencia prináša, varoval android na výstave v Londýne

Výstava ukázala trendy vo vývoji robotov.

Ľudia by si mali uvedomovať možné riziká, ktoré umelá inteligencia prináša, varoval android na výstave v Londýne
Android Ameca na výstave v Londýne. Foto: RTVS

Budúcnosť robotov je aj v nemocniciach, zariadeniach pre seniorov či na recepcii v hoteli. A to vďaka prepojeniu s umelou inteligenciou. Výstava v Londýne ukázala trendy v ich vývoji.

Veľký záujem vzbudil aj projekt Ameca. Torzo robota pozostáva z množstva motorčekov, vďaka čomu je jeho tvár schopná prejaviť veľa emócií. Android Ameca vie žmurkať, usmievať sa aj sa mračiť. Vďaka tomu sa s ňou používateľ môže rozprávať ako s človekom.

„Tvár je doslova oknom do duše. Pohľadom na tvár vieme zistiť naozaj veľa. Keď sa zautomatizujeme spôsob, akým Ameca komunikuje s ľuďmi, umožní nám to opustiť tablety a dotykové obrazovky. Namiesto toho budeme s technológiou komunikovať z očí do očí. Predstavte si aké jednoduché by to bolo,“ povedal CEO Engineered Arts Will Jackson.

Umelej inteligencii sa venoval redaktor RTVS Boris Novotňák:

Reč androida Amecu trénovali, podobne ako jazykový model slávneho Chat GPT, na veľkom množstve konverzácií. Vďaka tomu dokáže komunikovať na lepšej úrovni ako jej predchodcovia. Android vie vďaka tomu plynulo konverzovať aj na zložité témy.

Na otázku, či by sa ľudia mali umelej inteligencie báť, android odpovedal, že áno. „Mali by si byť vedomí možných rizík, ktoré umelá inteligencia prináša. Je však dôležité vedieť, že tieto technológie môžu mať aj pozitívny vplyv na ľudský život, ak ich budú ľudia používať zodpovedne,“ povedal android Ameca.

Robotizácia má ľuďom uľahčiť prácu

Jedno z takýchto využití ukazuje projekt NimbRo. Ovládanie robota necháva v rukách ľudského operátora. Ten ho ovláda pomocou okuliarov pre virtuálnu realitu.

„Tento robot sa dá použiť v mnohých oblastiach. Použitie tohto rozhrania si vieme si predstaviť napríklad pri záchranných operáciách, ktoré sú pre človeka príliš nebezpečné. Alternatívou je aj jeho použitie pri stretávaní sa rodín na diaľku. Ak sa v budúcnosti budete chcieť stretnúť s blízkou osobou, môžete to urobiť skrz robota,“ vysvetlil Max Schwarz z univerzity v Bonne.

Pokrok v robotizácií má podľa odborníkov ľuďom uľahčiť prácu. V spojení s umelou inteligenciou sa môžu stať roboty omnoho šikovnejšie nástroje pre človeka. To, či budú mať pozitívny vplyv na ľudstvo, podľa vedcov záleží len na tom, ako ich využijeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet