Na hlavný obsah

Maďarská vláda zverejnila video, ktoré zobrazuje mapu Ukrajiny bez polostrova Krym

Z Kyjeva sa opäť ozýva kritika.

Maďarská vláda zverejnila video, ktoré zobrazuje mapu Ukrajiny bez polostrova Krym
Mapa Ukrajiny bez polostrova Krym. Foto: YouTube/ Magyarország Kormánya

Ukrajinské médiá kritizujú video zverejnené na youtubovom kanáli maďarskej vlády, v ktorom sa objavila mapa zobrazujúca Ukrajinu bez polostrova Krym. Video okrem toho vyzýva na ukončenie vojny a na riešenie konfliktu cestou mierových rokovaní.

Kyjev však opakovane upozorňoval, že mierové rokovania s Moskvou vo chvíli, keď ruské sily okupujú časť ukrajinského územia a ďalej útočia na Ukrajinu, nie sú z jeho pohľadu možné.

„Nastal čas na mier! Desaťtisíce detí osireli, stovky tisíc domov sú zničené, vyše desať miliónov ľudí muselo opustiť domovy. Vojna však pokračuje a ľahko sa z nej môže stať svetová. Už bolo dosť vojny. Koniec devastácie môže priniesť len pokoj zbraní, len mierové rokovania môžu zachrániť životy,“ hovorí podľa ruskojazyčného vydania webu BBC News hlas vo videu.

Naliehavosť vyjadrení dokresľujú sirény, dramatická hudba a znepokojivé zábery zničených miest, idúceho tanku alebo psychicky zlomených ľudí.

https://www.youtube.com/watch?v=vRZ2I88tyrY

Vo videu však nie je ani zmienka o tom, že vojnu na Ukrajine rozpútalo Rusko, upozorňujú ukrajinské médiá. Keď sa v ňom na niekoľko sekúnd objaví mapa s červeno vyznačenou Ukrajinou, polostrov Krym je zašedivený. Oficiálne pritom maďarská vláda anexiu Krymu Ruskom neuznala.

Rusko polostrov anektovalo v rozpore s medzinárodným právom v roku 2014. Svoju ozbrojenú agresiu proti Ukrajine Moskva naplno rozpútala vlani vo februári.

Maďarská vláda Viktora Orbána však dlho volá po zmiernení sankcií, ktoré uvalila vo viacerých vlnách Európska únia na Rusko pre vojnu na Ukrajine. Orbán okrem toho v piatok (2. 6.) vyzýval, aby sa Ukrajine zabránilo v protiofenzíve. Toho si všímali ako ukrajinské, tak ruské médiá, vrátane denníka Kommersant.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet