Na hlavný obsah

Moldavský ústavný súd vyhlásil proruskú stranu za protiústavnú

Podľa moldavskej prezidentky spoločnosť takýto verdikt očakávala.

Moldavský ústavný súd vyhlásil proruskú stranu za protiústavnú
Moldavská vlajka. Foto: Unsplash

Moldavský ústavný súd v pondelok (19. 6.) vyhlásil za protiústavnú proruskú opozičnú stranu Šor, ktorá v posledných mesiacoch organizuje protivládne protesty. Rozhodnutie znamená, že strana sa okamžite zakazuje, informovala agentúra Reuters.

Prozápadná prezidentka Maia Sanduová rozhodnutie ústavného súdu privítala. „Politická strana, ktorá vznikla z korupcie a pre korupciu, predstavuje hrozbu pre ústavný poriadok a bezpečnosť štátu. Z toho vyplýva, že štátne inštitúcie preskúmajú rozhodnutie ústavného súdu. Podniknú ďalšie kroky na zabezpečenie rešpektovania a účinného vykonávania tohto rozhodnutia,“ uviedla hlava štátu na facebooku.

Napísala tiež, že tento verdikt ústavných sudcov spoločnosť očakávala. Moldavci chcú žiť v demokratickom a právnom štáte, v ktorom sa zločinecké organizácie nechránia, ale bránia im v ovládnutí štátu. „Moldavčania chcú štát, ktorý ich chráni pred zlodejmi a zavádza spravodlivosť. Len štát očistený od tých, ktorí kradnú, môže zabezpečiť blahobyt svojich občanov,“ zdôraznil prezident.

Stranu vedie podnikateľ v exile

Strana Šor, ktorú vedie podnikateľ Ilan Šor žijúci v izraelskom exile, už niekoľko mesiacov organizuje protesty proti zvyšovaniu cien a prozápadnej vláde v tejto malej a chudobnej krajine susediacej s Ukrajinou. Kišiňov a Západ obvinili Šora zo snahy destabilizovať Moldavsko. Spojené štáty a Európska únia na neho uvalili sankcie.

Na základe rozhodnutia súdu sa strana od vyhlásenia rozhodnutia považuje za rozpustenú. Členovia strany si môžu zachovať svoje kreslá v moldavskom parlamente ako nezávislí poslanci bez práva vstúpiť do iných parlamentných frakcií, uviedla agentúra Reuters.

Šor sa k rozhodnutiu ústavného súdu bezprostredne nevyjadril, ale podpredsedníčka strany Marina Tauberová rozhodnutie odsúdila. „Jedného dňa sa dostaneme k moci. Pre nás je tento hanebný proces skúsenosťou,“ povedala. „Občania musia mať právo na slobodnú voľbu. Náš tím bude bojovať za všetko dobré pre Moldavsko,“ dodala.

Šor už skôr odmietol, že protivládne protesty sú súčasťou ruských pokusov o destabilizáciu Moldavska. Obvinil Sanduovú, že vedie Moldavsko k bankrotu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet