Na hlavný obsah

Motoristi získajú viac času na opravu údajov pri nákupe diaľničnej známky

Podľa analytika to stále nestačí.

Motoristi získajú viac času na opravu údajov pri nákupe diaľničnej známky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Čas na opravu nesprávnych údajov pri kúpe elektronickej diaľničnej známky predĺžia. Dopravný analytik tvrdí, že ide len o kozmetickú úpravu. Systém má od dokonalosti ďaleko aj podľa ministra dopravy Pavla Lančariča.

Problém sa týka motoristov, ktorí sa pri nákupe elektronickej diaľničnej známky pomýlia, spravia preklep alebo len potrebujú doplniť údaje.

„V prípade chybného alebo neúplného zadania údajov pri nákupe elektronickej diaľničnej známky má zákazník možnosť opravy, zmeny alebo doplnenia týchto údajov najneskôr do 15-tich minút od uskutočnenia nákupu,“ priblížila hovorkyňa Protimonopolného úradu (PMÚ) SR Adriana Olšanská.

Téme sa venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Dopravný analytik Jozef Drahovský hovorí, že v zahraničí vychádzajú vodičom viac v ústrety a administratívne chyby alebo preklepy opravujú počas celej doby platnosti diaľničnej známky.

Podľa PMÚ 15 minút na úpravu či doplnenie údajov nestačí. Diaľničiarov a aj rezort dopravy preto požiadal, aby všeobecné obchodné podmienky upravili. „Spôsobom, ktorý by bol viac prospešný pre zákazníkov a ktorý by flexibilnejšie reagoval na prípadnú potrebu opravy týchto údajov zo strany zákazníka,“ dodala Olšanská.

„V najbližšie možnej dobe budú vydané nové všeobecné podmienky, v ktorých dôjde k úprave. Predĺži sa čas na požiadanie o vykonanie opravy do konca kalendárneho dňa,“ uviedla hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.

Potrebné sú aj ďalšie zmeny

Minister dopravy takúto zmenu víta. Tvrdí však, že pri nákupe elektronických diaľničných známok treba urobiť aj ďalšie zmeny, aby bol ich nákup pre motoristov ešte jednoduchší a podľa možností bezstarostný.

„Ale áno, prečo nie? To je IT-čková vec, to nie je vec, ktorá trvá ako investičný proces mesiace, ak nie roky. Toto sú veci, ktorá sa podľa môjho názoru dajú riešiť relatívne rýchlo,“ odpovedal minister Lančarič na otázku, či sa bude o zmeny snažiť ešte počas svojho mandátu.

Odkedy mienia diaľničiari čas na dodatočné úpravy alebo doplnenie údajov predĺžiť, nateraz nespresnili. Rovnako ani to, či pracujú aj na ďalších zmenách pri nákupe známok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko