Na hlavný obsah

Na Ružíne chcú spustiť novú turistickú atrakciu. Reakcie na ňu sú rôzne

Turisti by ju mohli reálne zažiť už najbližšiu jeseň.

Na Ružíne chcú spustiť novú turistickú atrakciu. Reakcie na ňu sú rôzne
Priehrada Ružín. Foto: RTVS

Na vodnej nádrži Ružín chcú spustiť novú turistickú atrakciu. Po priehrade by sa už čoskoro návštevníci mohli plaviť výletnými loďami. Na jednej strane pozorovať nadšenie z atraktívnej novinky a na druhej sa už teraz objavujú protesty.

Oživenie vodnej nádrže Ružín by mali priniesť výletné lode. Košický samosprávny kraj plánuje postaviť na brehoch priehrady dva prístavy. „Vytvoríme komunikáciu po vode. Prepojí sa Ružín od začiatku po koniec. Turista by si prenajal loď a precestoval by dvanásť kilometrov. Tam by sa vylodil, občerstvil, prenajal by si bicykel alebo pokojne by sa s tým plavidlom vrátil,“ vysvetlil predseda OZ Čisté vody Slovenska Jozef Kojecký.

“Pre ľudí by to bola atrakcia. Zvýši to turistický ruch na Ružíne, lebo je tu čo pozerať aj z vody,“ povedal potápač Viktor Zamborský. Aj podľa majiteľa reštaurácie na Ružíne Adama Rennera by to malo pozitívny vplyv na všetky podniky v okolí.

Turistickej atrakcii na Ružíne sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Nie všetci s tým súhlasia

Mohlo by sa zdať, že s plavbou po Ružíne súhlasia všetci. Zdanie klame a nie je to tak. “Máme veľa neprajníkov. Sú to, bohužiaľ, miestni podnikatelia a miestni obyvatelia, prípadne rybári. Stretli sme sa s rôznymi anonymnými nálepkami, plagátmi o zastavení turizmu, aby sme nepredali divokosť Ružína masovému turizmu,“ povedal Kojecký.

Priestor na názor sme ponúkli aj rybárom. Tí ho však pred kamerou využiť nechceli. “Budú to pádlovacie lode, ktoré absolútne žiaden hluk nevytvárajú. Čiže netuším, čo by mohlo ľudom na tom vadiť,“ dodal Kojecký.

Ak snahy odporcov plány ľudí z Košického samosprávneho kraja a z OZ Čisté vody Slovenska neprekazia, plavby po Ružíne by mohli turisti reálne zažiť už najbližšiu jeseň, prípadne budúce leto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny