Na hlavný obsah

Na strednom Slovensku vzniká cestná megastavba. Štáb RTVS exkluzívne sledoval dianie na stavbe

Používajú tam metódu, akú v takomto rozsahu v SR nepoužili.

Na strednom Slovensku vzniká cestná megastavba. Štáb RTVS exkluzívne sledoval dianie na stavbe
Výstavba najdlhšej estakády Slovenska pokračuje. Foto: NDS

Na budúcej najväčšej estakáde na Slovensku pri obci Kriváň vysunuli jedenásť častí nosnej konštrukcie mosta. Momentálne je tam najviac stavebnej techniky v krajine. Štáb RTVS exkluzívne zaznamenal dianie na tejto megastavbe.

Desiatky žeriavov v náročnom teréne vrátane dvoch špeciálnych s nosnosťou 500 ton. „Máme tu 14 vežových a 25 kolesových žeriavov. Mosty sa nám naozaj darí stavať v harmonograme, takže je to naozaj niečo unikátne. Na Slovensku takáto stavba nie je,“ priblížila hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

Výstavbu uskutočňujú vo veľkej výške. Aktuálne tam vysunuli jedenásť z trinástich mostných častí – segmentov s hmotnosťou takmer 13 500 ton. Diaľničiari vysúvajú jednotlivé segmenty mosta pomocou metódy, ktorú na Slovensku v takomto rozsahu doteraz ešte nepoužili.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venoval redaktor Radovan Kondrlík:

„Technológia alebo zariadenie nadvihne celú nosnú konštrukciu. Na výsuvných valcoch ju posunie zhruba o 25 centimetrov, zase valce vysunie dovnútra, a to celé sa opakuje vždy každú jeden a pol minútu,“ vysvetlil stavbyvedúci úseku R2 Kriváň-Mýtna Ján Goliáš.

Výroba jedného segmentu trvá mesiac. „Výhodou metódy vysúvania nosnej konštrukcie je to, že všetky práce sa realizujú tu v tejto výrobni, kde betónujeme, armujeme, prepíname. A vlastne celý segment pripravíme nato, aby sa mohol vysúvať,“ dodal Goliáš.

Diaľničiari pracujú tesne pri ceste, po ktorej prejde množstvo áut preto vyzývajú na opatrnosť. „By sme chceli všetkých motoristov poprosiť, aby dodržiavali maximálnu povolenú rýchlosť a aby jazdili naozaj opatrne a zodpovedne,“ upozornila hovorkyňa NDS.

Celú rýchlostnú cestu R2 by mali dokončiť v lete o dva roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny