Na hlavný obsah

Niektoré domácnosti na teple ušetria 75 eur mesačne. Štátny regulátor znížil maximálnu cenu

Súvisí to s poklesom ceny plynu na burze.

Niektoré domácnosti na teple ušetria 75 eur mesačne. Štátny regulátor znížil maximálnu cenu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektoré domácností ušetria za teplo zhruba 75 eur mesačne. Štátny regulátor znížil maximálnu regulovanú cenu tepla. Súvisí to s poklesom ceny plynu na burze. Zníženie cien pocítia domácnosti v Bratislave, Humennom aj v Žiari nad Hronom.

Analytik Radovan Potočár hovorí, že pokles cien za teplo pocítia výlučne tie domácnosti, ktorých dodávatelia nakupujú plyn za okamžité, teda spotové ceny. „Teplárenské spoločnosti, ktoré nakupujú plyn za okamžité ceny, majú znížené náklady. Tento pokles sa dá premietnuť do cien tepla,“ uviedol.

Ostatné domácnosti rozdiel nepocítia. Pred vysokými cenami za teplo na tento rok ich ochránil štát svojimi kompenzáciami. Tie sú však záťažou pre rozpočet.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

„Klesne regulovaná cena, čo znamená nižší nárok na verejný rozpočet. Štátny rozpočet dodávateľom tepla kompenzuje rozdiel medzi regulovanou cenou a vládou stanovenou zastropovanou cenou,“ vysvetlil Potočár.

Analytik vysvetľuje, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zlacnením tepla zareagoval na trhový vývoj. „Cena plynu na trhoch výrazne klesá. Kým minulý rok to boli rádovo aj stovky eur za megawatthodinu, aktuálne sme na úrovni 20 – 30 eur za MWh,“ spresnil.

„ÚRSO z vlastnej iniciatívy v priebehu tohto roka znižuje ceny tepla. Týka sa to približne 40-tisíc slovenských domácností v desiatich cenových lokalitách v celej Slovenskej republike. Hovoríme o priemernom znížení cien tepla o 44 percent,“ priblížil hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

V praxi to znamená úsporu 75 eur mesačne pre priemernú slovenskú domácnosť. Zníženie regulovanej ceny za teplo vydal štátny regulátor k 31. máju.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika