Na hlavný obsah

Niektorým pacientom vozia lieky na predpis domov. Takýto spôsob je však na Slovensku zakázaný

Služba funguje na základe splnomocnenia.

Niektorým pacientom vozia lieky na predpis domov. Takýto spôsob je však na Slovensku zakázaný
Ilustračná snímka liekov. Foto: RTVS

Niektorým pacientom vozia lieky na predpis domov. Využívajú službu, vďaka ktorej nemusia chodiť osobne do lekárne. Takýto spôsob výberu liekov je však na Slovensku zakázaný.

Rozvoz liekov do domácnosti je v rozpore so zákonom o liekoch a zdravotníckych pomôckach. Miesto, kde sa môžu lieky na predpis vydávať, sú iba lekárne. „Ministerstvo zdravotníctva aktuálne neplánuje legislatívne zmeny v tejto oblasti. Považuje za dôležité, aby sa lieky, ktoré sú na predpis, vydávali lekárnici,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková.

„Lekárnik, ako odborný personál zamestnaný v lekárni, poskytuje odborné informácie pre pacientov, či sú to už interakcie, špeciálne upozornenia k lieku,“ vysvetlil odborný garant Asociácie sieťových lekárni v SR Ladislav Pôčik.

Téme dovozu liekov domov sa venovala redaktorka RTVS Jozefína Ilavská:

Chronicky chorí či imobilní pacienti

Napriek tomu na Slovensku služba dovozu liekov do domácnosti funguje na základe splnomocnenia podľa občianskeho zákonníka. „Sme zameraní na chronicky chorých pacientov, imobilných, prípadne pacientov, ktorí majú nedostupnú lekáreň. Spolupracujeme s viacerými lekárňami,“ vysvetlil zakladajúci člen Medikamentu Martin Valášek.

Ten, kto chce lieky rozvážať, by mal podľa odborníkov splniť podmienky zákona, aby ho mohli kontrolovať štátne orgány. „Budeme trvať na tom, aby tieto osoby, ktoré budú sprostredkovávať takýto nákup a predaj, aby spĺňali všetky podmienky, ktoré spĺňajú lekárne,“ uviedla viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Podľa Valášeka v aplikácii upozorňujú pacientov, že im dávajú svoje osobné údaje. „Túto službu sme konzultovali aj s advokátskymi kanceláriami, aj s kanceláriou, ktorá sa zaoberá priamo ochranou osobných údajov,“ vysvetlil.

Na Slovensku máme približne 2 200 lekárni. Z prieskumu ktorý si dala vypracovať Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekárni vyplýva, že viac ako dve tretiny populácie má lekáreň v dostupnosti do desiatich minút. Napriek tomu sú ľudia ochotní priplatiť si za dovoz lieku.

V rámci Európskej únie sú krajiny, ktoré umožňujú dodávanie liekov viazaných na lekársky predpis domov k pacientom. Ich doručovatelia však majú na to oprávnenie a podliehajú kontrole.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko