Na hlavný obsah

Nová časť severného obchvatu Prešova má zelenú, diaľničiari podpísali zmluvu so zhotoviteľom

Ešte tento rok sa začne s výstavbou druhej etapy.

Nová časť severného obchvatu Prešova má zelenú, diaľničiari podpísali zmluvu so zhotoviteľom
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ešte tento rok sa začne s výstavbou druhej etapy severného obchvatu Prešova. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpísala zmluvu s konzorciom firiem na čele so spoločnosťou Eurovia. Pokračovanie severného obchvatu bude mať viac ako desať kilometrov.

Ministerstvo dopravy pripomína, že ide o dôležitý úsek, na ktorý sa napojí rýchlostná cesta R4. Tá je súčasťou medzinárodného koridoru Via Carpatia. Prvé vozidlá by po autostráde mali prejsť koncom roka 2027.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý:

Nová časť severného obchvatu Prešova sa začne na križovatke Prešov Sever pri Veľkom Šariši a povedie až za Kapušany. Súčasťou približne desaťkilometrového úseku bude aj takmer dvojkilometrový tunel Okruhliak.

NDS vyhlásila tender ešte vo februári 2022. Diaľničiari pôvodne rátali so sumou približne 263 miliónov eur. Vysúťažená nakoniec presiahne 337 miliónov eur. Generálny riaditeľ NDS Vladimír Jacko tvrdí, že sumu navýšil najmä nárast cien stavebných materiálov. „Odraz je tu približne 30 percent. Myslím, že 29 percent je nárast oproti predpokladanej hodnote zákazky,“ vysvetlil.

Financovať sa má zatiaľ zo štátneho rozpočtu. Diaľničiari však chcú získať peniaze z európskeho projektu CEF Military. „V prípade, že by sme boli úspešní, tak je tam možnosť spolufinancovania CEF Military až do výšky 50 percent hodnoty diela,“ vysvetlil investičný riaditeľ Stanislav Beňo.

Obchvat dokončí konzorcium firiem, ktoré zastrešuje spoločnosť Eurovia. Generálny riaditeľ Robert Šinály povedal, že stavenisko dostanú do rúk 30. septembra. „V tomto roku urobíme všetky prieskumy, ktoré sú potrebné pred zahájením prác, čiže geologický, pyrotechnický, archeologický. Začnú sa budovať prístupové komunikácie, stavebné dvory a príprava na razenie tunela,“ uviedol Šinály.

Čaká sa len na Slovensko

Minister dopravy Pavol Lančarič pripomína, že tento úsek sa v budúcnosti stane súčasťou koridoru Via Carpatia – najrýchlejšieho cestného prepojenia medzi Baltským a Egejským morom. „Nebolo veľmi príjemné sedieť na V4 ministrov dopravy a počúvať Maďarov a Poliakov, ktorí sú pripravení a čakajú, že aj Slovensko doplní svoje úseky a nebude lievikom a nebude tým miestom, kde sa celá doprava hromadí,“ uviedol minister.

Predseda občianskeho združenia Náš Prešov René Poláčok tvrdí, že ide o významný deň pre celý šarišský región. „Je to bytostne dôležití stavba pre Prešovský kraj. je to aj prvý krok k pozdvihovaniu životnej úrovne v najchudobnejšom kúte Slovenska,“ dodal.

Do konca septembra plánujú diaľničiari otvoriť prvý úsek severného obchvatu Prešova od križovatky Vydumanec po križovatku Dúbrava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál