Na hlavný obsah

Nová dotácia pre cestovný ruch má prilákať turistov aj do menej známych lokalít

Počet turistov by mal v lete dosiahnuť predpandemické hodnoty.

Nová dotácia pre cestovný ruch má prilákať turistov aj do menej známych lokalít
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Počet turistov v regiónoch Slovenska by v lete mohol dosiahnuť úroveň pred pandémiou. Podporiť to môže aj dotácia ministerstva dopravy pre organizácie cestovného ruchu. Turistov má prilákať aj do menej známych lokalít.

Pre podnikateľov v cestovnom ruchu aj pre samosprávy sú najdôležitejším údajom čísla prenocovaní. „Toto sú ešte také drobné premenné, ktoré, bohužiaľ, v tejto chvíli ešte nevieme posúdiť. Vidíme jednoducho, že z dôvodu vysokej inflácie ľudia skracujú svoje pobyty a dovolenky,“ priblížil prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

Už tradičná podpora pre organizácie cestovného ruchu je tento rok v sume takmer 8,5 milióna eur. Organizácie ich môžu využiť nielen na marketing, turistickú infraštruktúru či vzdelávanie.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Vlado Záborský:

Podpora nemusí smerovať len do top turistických regiónov Slovenska. Záujem však musí prísť od samospráv a podnikateľov. „Treba nájsť iné cesty, ako zabezpečiť plynulú distribúciu turistov. To znamená, že bojujeme proti obrturizmu vo veľkých metropolitných mestách,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu rezortu dopravy Tomáš Ondrčka.

V najnavštevovanejšom regióne Slovenska sa napríklad snažia turistov nasmerovať aj na miesta, ktoré zatiaľ príliš nevyhľadávajú. „Máme projekt Nepoznaný Liptov, v ktorom ukazujeme napríklad salašníctvo, nepoznané remeslá, pramene a vodopády, horské lúky a túry, horské chaty,“ vysvetlila Riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková.

Takýto prístup k cestovnému ruchu môže turistov dostať nielen do menej vyhľadávaných lokalít, ale aj čiastočne odbremeniť miesta, ktoré bývajú návštevníkmi preplnené.

 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko