Na hlavný obsah

Podvodov na slovenských dovolenkároch pribúda. Odborníci radia, ako nenaletieť

Dôležité je skontrolovať, či je kancelária poistená proti insolventnosti.

Podvodov na slovenských dovolenkároch pribúda. Odborníci radia, ako nenaletieť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vydávajú sa za cestovné kancelárie, lákajú na výrazne nízke ceny. Až časom sa ukáže, že ide o podvod. Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje, že pribúda počet nelegálnych predajcov zájazdov. Na trhu je ich viac ako 70.

Pani Eva mala rok začínať dovolenkou na Malte. Namiesto toho podávala spolu s ďalšími oklamanými hromadné trestné oznámenie na polícii. Stali sa obeťami podvodníkov, ktorí sa vydávali za cestovnú kanceláriu. „Bola som v tom, že robím dobrú vec, že svoje ťažko zarobené peniaze dávam ľuďom, ktorí mi za to poskytnú nejaký produkt,“ povedala poškodená pani Eva.

Ani po polroku sa prípad zatiaľ nikam neposunul. Pani Eva zatiaľ nevidela ani more, ani svoje peniaze. Nie je pri tom jediná. „Objednala som si zájazd pre sedem ľudí do Dominikánskej republiky. Zaplatila som 7 731 euro. Nemáme ani dovolenku, ani peniaze?ô priblížila Eva.

Podvodom na dovolenkároch sa venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Oklamaní klienti si kupovali zájazd cez portál oddychuj.sk, ktorý dnes už neexistuje. Urobili chybu, keď si cestovnú kanceláriu nepreverili. „Od začiatku to bol podvod. Bolo jasné, že ten subjekt je na trhu len pár mesiacov, že sa mu mení konateľ. Jednoducho, akonáhle ste zaplatili, tak išli na iný účet,“ vysvetlila ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadežda Machútová.

Keďže cestovná kancelária nebola poistená proti insolventnosti, čím porušila zákon. A preto sa oklamaní klienti nevedia domôcť svojich peňazí. Prípadom sa zaoberá aj polícia, pretože nárok na odškodnenie nemajú. „Zájazdy môže predávať len cestovná kancelária, ktorá musí byť zo zákona poistená proti insolventnosti,“ uviedol prezident Asociácie cestovných kancelárií a agentúr Roman Berkes.

Zoznam cestovných kancelárií

Kompletný zoznam cestovných kancelárií, ktoré majú poistenie proti insolventnosti eviduje Slovenská obchodná inšpekcia. Má ho zverejnený na svojej oficiálnej internetovej stránke. Preto ak kupujete zájazd od cestovnej kancelárie, ktorú nepoznáte, je vhodné sa do neho pozrieť.

„Či má poistenie, na akú sumu, máte tam zmluvu, odkedy dokedy táto zmluva platí. Máte tam zároveň informáciu či obchodná inšpekcia vydala nejaké zákazové opatrenie na zákaz predaja zájazdov,“ vysvetlila Machútová.

„Poistenie garantuje klientovi, že v prípade, že cestovná kancelária nedokáže poskytnúť svoje služby, tak v zmysle zákona musí klientovi vrátiť peniaze klientovi späť v plnej výške,“ dodal Berkes. V prípade, že sa tak nestane, prichádza na rad poisťovňa. Klient sa k svojim peniazom dostane práve vďaka tomuto poisteniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko