Na hlavný obsah

Novinka o práve na platbu v hotovosti môže podľa právnika realitu aj skomplikovať

Zrušenie hotovosti by museli odsúhlasiť všetky členské štáty vrátane Slovenska.

Novinka o práve na platbu v hotovosti môže podľa právnika realitu aj skomplikovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Novinka o práve na platbu v hotovosti môže podľa právnika realitu aj skomplikovať. Od júla má zaručiť, aby bankovky a mince obchodníci prijali, no z primeraných príčin ich môžu odmietnuť. Práve slovo primeraný môže byť problém.

Právnik tvrdí, že možnosť platiť v hotovosti zaručuje zákon už dnes. Rozdiel ktorý prinesie novelizácia ústavy je v tom, že obchodník bude môcť platbu odmietnuť nie zo zákonných, ale z primeraných dôvodov.

Platbe v hotovosti sa venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

“Aby táto Ústavná úprava veci nekomplikovala tak to týmto spôsobom naformulovali vágne. A tým pádom priniesla viac otázok ako bolo predtým ako existovala,“ spresnil ústavný právnik, z Právnickej fakulte UK v Bratislave. Podľa právnika je nejasné, ako sa bude zákon v praxi uplatňovať.

Podľa ekonóma Vladimíra Baláža existujú krajiny, kde je možné aj žobrákom darovať peniaze v elektronickej podobe. A hotovosť je dôležitá skôr pre nelegálne transakcie. Dodáva, že náklady na vyrazenie jedného eura sú vyššie ako jeho nominálna hodnota.

“Používanie hotovosti je taký technický detail. Určite nie je potrebné dávať ho do ústavy, pretože peniaze sa vyvíjajú. Stále majú nové a nové formy a o niekoľko desaťročí už nebudeme používať hotovosť v zmysle bankoviek a mincí,“ dodal ekonóm zo Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Ako dodal Baránik zrušenie hotovosti by museli odsúhlasiť všetky členské štáty vrátane Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko