Na hlavný obsah

Obyvatelia časti Banskej Bystrice nesúhlasia s výstavbou nových domov. Rozhodli sa spísať petíciu

Súkromný investor plánuje postaviť 30 rodinných domov.

Obyvatelia časti Banskej Bystrice nesúhlasia s výstavbou nových domov. Rozhodli sa spísať petíciu
Územie, kde sa majú stavať nové rodinné domy. Foto: RTVS

Viacerí obyvatelia Banskej Bystrice kritizujú developerský projekt v miestnej časti Uhlisko. Proti rozsiahlej výstavbe rodinných domov plánujú spísať petíciu. Vedenie mesta tvrdí, že celý proces je len na začiatku.

Súkromný investor plánuje v lukratívnej časti Banskej Bystrice postaviť približne 30 rodinných domov. Vyrásť majú v blízkosti skokanských mostíkov a bývalej záhradkárskej osady pod Urpínom.

Miestni sa obávajú zhoršenia kvality bývania, úbytku zelene, ale aj o statiku starších domov, keď budú v ich blízkosti prechádzať ťažké mechanizmy.

Téme sa v regionálnych správach venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

Výstavbu novej štvrte má umožniť zmena územného plánu mesta. Skupina mestských poslancov považuje za sporné aj ďalšie dve lokality. Žiadali, aby sa nimi mesto zaoberalo osobitne. Radnica argumentuje tým, že celý proces je len na začiatku. Vybrať plánuje architekta, ktorý sa bude podnetmi zaoberať.

„Pripraví návrh, ktoré z týchto podnetov sú akceptovateľné, ktoré nie sú. Tie pôjdu na verejné prerokovania a na pripomienkovania. Vlastne do celého procesu, ako je to nastavené v rámci stavebného zákona,“ priblížil vedúci odboru architekta mesta Banská Bystrica Martin Pavelek.

O stanovisko k nesúhlasu ľudí s plánovanou výstavbou v lokalite Uhlisko sme požiadali aj jedného z developerov. „Veci riešime v súlade s platnou legislatívou a k tejto veci sa vám neviem momentálne vyjadriť,“ uviedol developer Marek Škamla.

Posledné slovo bude mať mestské zastupiteľstvo, ktoré bude o zmenách územného plánu hlasovať. Kedy, to sa zatiaľ nevie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny