Na hlavný obsah

Obce sa búria proti výstavbe úseku diaľnice D1, obávajú sa o vplyv na podzemné vody

Žiadajú iné trasovanie cestnej komunikácie.

Obce sa búria proti výstavbe úseku diaľnice D1, obávajú sa o vplyv na podzemné vody
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektoré obce sa obávajú dosahov výstavby úseku diaľnice D1 Turany-Hubová s tunelom Korbeľka na podzemné vody. V otvorenom liste sa obrátili na viaceré inštitúcie a členov vlády.

Expert, ktorý zastupoval dotknuté obce, tvrdí, že stále neexistuje posudok, podľa ktorého by sa dali vyhodnotiť dôsledky rôznych variantov diaľnice. „Tu je treba dokument, ktorý bude posudzovať vodné útvary na základe všetkých dostupných údajov, to znamená podzemných aj povrchových vôd,“ vysvetlil hydrológ Vladimír Mosný.

Obavy obcí sa opierajú aj o negatívnu skúsenosť, keď pri razení prieskumnej štôlne pre tunel Višňové z pohoria odviedli obrovské množstvo vody. Ovplyvnenie režimu podzemných vôd stavbou tunela Korbeľka konštatuje aj správa Výskumného ústavu vodného hospodárstva.

Spornej výstavbe úseku diaľnice D1 sa venoval redaktor RTVS Vlado Záborský:

„Keďže obec je povinná zabezpečiť obyvateľstvu zásobovanie pitnou vodou, tak máme opodstatnenú obavu o to, že prídeme o tento zdroj vody,“ uviedol starosta obce Krpeľany Martin Šesták.

Odporcovia variantu s tunelom Korbeľka doterajšiemu postupu vyčítajú, že hodnotil iba jednu trasu diaľnice. „Smerovalo to len k jednému variantu a neposudzovali sa, ako to hovoria ďalší experti, všetky varianty,“ spresnil Ján Mišura zo Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Žilina.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) požiadala o výnimku, aby nemusela pri stavbe plniť všetky ciele vodného zákona. Tento proces aktuálne prerušili. NDS stále čaká na závery takzvanej vodnej EIA.

Spory o trasovanie už výstavbu tohto úseku zastavili aj v minulosti. Neskôr ho stopol zosuv. Dotknuté samosprávy, ktoré majú obavy o osud podzemných vôd, preferujú pri diaľničnom úseku Turany-Hubová povrchový variant, ktorý obchádza zosuvné územie pri obci Šútovo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny