Na hlavný obsah

Odmeny pre zástupcov vlastníkov bytov. Líšia sa od domu k domu. Rozdiely môžu byť aj v stovkách eur ročne

O odmene rozhodujú samotní vlastníci bytov.

Odmeny pre zástupcov vlastníkov bytov. Líšia sa od domu k domu. Rozdiely môžu byť aj v stovkách eur ročne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Jedni hovoria o nevďačnej práci, druhí zas o vyhadzovaní peňazí von oknom. Odmeny pre zástupcov vlastníkov bytov, ľudovo často nazývaných domovníkov či domových dôverníkov, sa líšia od domu k domu. Rozdiely môžu byť aj v stovkách eur ročne.

Výrazným rozdielom v odmenách sa venovla redaktorka RTVS Jana Obrancová:

V bytovom dome v Nitre, kde býva aj pani Edita, je viacero vchodov. Hoci by pre všetky stačil jeden zástupca vlastníkov, majú ich takmer v každom. Vo vchode pani Edity mali zástupcu voliť len nedávno, záujemca o funkciu avizoval, že za svoje služby bude pýtať tri eurá mesačne za každý byt, tak ako to je aj v okolitých vchodoch.

“Keď sa to spočíta ročne je to 828 euro. Na druhej strane Chrenovej, tam je osem vchodov družstevných a tam platia 50 centov. Takže osem vchodov a 50 centov a jeden dôverník,“ spresnila obyvateľka bytového domu v Nitre Edita Čuláková.

V Nitre a okolí je asi 30-tisíc bytov, väčšina bytových domov má aj zástupcu vlastníkov bytov. Ich odmena je rôzna a ročne sa môže líšiť aj o stovky eur.

“Sú aj takí, ktorí nechcú za túto službu pre dom nič a sú aj takí, ktorí majú tam štyri eurá,“ spresnil predseda Združenia bytového hospodárstva na Slovensku Pavol Bielik.

Ročne tak napríklad v dome, kde je 20 bytov, zástupca vlastníkov s odmenou štyri eurá mesačne za byt, dostane za rok 960 eur. Ten, čo poberá jeden a pol eura, čo je priemerná suma v Nitre, dostane 360 eur, a to pri rovnakej náplni práce.

“Malo by sa niekde ušetriť, samozrejme a táto situácia okolo tých dôverníkov je taká zvláštna,“ povedal obyvateľ bytového domu v Nitre Miroslav.

“Nemáme možnosť upraviť túto výšku odmeny vo všeobecne záväznom nariadení,“ vysvetlil hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Čo hovorí zákon?

Zákon totiž hovorí o tom, že o odmene rozhodujú samotní vlastníci bytov. Ministerstvo financií, pod ktoré zákon spadá, na otázku, či sumu neplánuje aspoň obmedziť, neodpovedalo.

„Ak zástupca požaduje príliš vysokú odmenu, je iba vecou vlastníkov, či mu ju odsúhlasia,“ dodalo ministerstvo financií v písomnom vyjadrení.

“Sú aj také prípady, kde si povie, že akú predstavu má mesačne, že kedy to bude robiť a jednoducho dom ak mu to neschváli, tak proste to nebude niekto robiť,“ dodal Bielik.

Niekoľkí oslovení zástupcovia vlastníkov sa mimo záznamu zhodli, že ide o nedocenenú prácu, pred kamerou vystúpiť nechceli. Na Slovensku je viac ako 2,25 milióna bytov, nájdu sa aj také, kde zástupcu vlastníkov roky nechce robiť nik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko