Na hlavný obsah

Osud seniorov, ktorí sa mali vysťahovať z mestskej budovy v Trenčianskych Tepliciach, je naďalej nejasný

Náhradné ubytovanie nemajú.

Osud seniorov, ktorí sa mali vysťahovať z mestskej budovy v Trenčianskych Tepliciach, je naďalej nejasný
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Osud seniorov, ktorí sa mali na konci júna vysťahovať z mestskej budovy v Trenčianskych Tepliciach, je naďalej nejasný. Mesto im síce zmluvy predĺžilo do konca septembra, no uviedlo, že tak urobí pre zlý stav objektu poslednýkrát. Napriek mnohým prísľubom, seniori náhradné ubytovanie nemajú.

Jedenásť seniorov malo byty druhej kategórie vypratať do konca júna. Po medializácii prípadu im mesto predĺžilo zmluvy o tri mesiace.

Vysťahovaniu seniorov sa venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

„Situácia je taká, že práve včera podpísalo sedem nájomníkov zmluvy s predĺžením. Jedna nepodpísala, tam sa bude situácia ešte riešiť. Ak nepodpísala, musí opustiť objekt do konca júna,“ spresnila pracovníčka MsÚ v Trenčianskych Tepliciach Barbora Zajačková.

Predĺženie zmluvy nepodpísala pani Natália. „Sme pod tlakom, v strese. Tým pádom mi referentka, ktorá to doniesla pohrozila, že k 1.7 musím odísť, inak je to čiernota. Si zavolala políciu,“ vysvetlila nájomníčka Natália Homolová.

„Mestský úrad sa nám stále vyhráža, robí veľké tlaky na nás, predĺžili nám zmluvu síce o tri mesiace, potom vypnú elektrinu, vodu a dovidenia,“ dodala nájomníčka Mária Zámečníková.

Mesto argumentuje, že nájomníci od začiatku vedeli, že majú zmluvu podpísanú len na dobu určitú.

„V prvom rade sú to ľudia, ktorí majú problémy s pohyblivosťou, mobilitou, táto budova nespĺňa podmienky bezbariérovosti. Sociálne zariadenie je jedno pre celú chodbu,“ doplnila Zajačková.

Ako sa im snaží pomôcť samospráva?

RTVS zaujímalo, akým spôsobom sa snaží samospráva seniorom pomôcť. „Kolegyne zo sociálneho komunikujú s ďalšími domovmi pre dôchodcov, mali pre nich ponuky, niektorí využili, niektorým zháňajú rodiny,“ spresnila Zajačková.

„Pomôžu tým štýlom, že ponúknu domov dôchodcov, na ktorý vedia, že nemáme. Zámečníková,“ dodala Zámečníková.

„Nemám kam odísť. Odídem, ale mne mesto nič neposkytlo,“ uviedol nájomník Štefan Bábik.

V prípade sa angažuje aj jednota dôchodcov. „Som sa rozprával s pani primátorkou Trenčianskych Teplíc. Prisľúbila že to bude v riešení. Nájdu riešenie aj pre ostatných,“ spresnil predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Michal Kotian.

Seniori navrhujú, ak je teda budova v zlom stave, ako tvrdí mesto, aby sa opravila mohli tu naďalej bývať. Mesto tvrdí, že o ďalšom osude budovy, rozhodnú poslanci. „Ak to bude nevyhnutné, pôjdeme aj na súd,“ dodala Zámečníková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny