Na hlavný obsah

Pediatrička Prokopová o zúfalstve kolegov: Zvolili si ísť do horšej situácie, aby si vydobyli lepšie podmienky

Pediatrov je na pohotovosti málo a nevládzu.

Pediatrička Prokopová o zúfalstve kolegov: Zvolili si ísť do horšej situácie, aby si vydobyli lepšie podmienky
Na snímke hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre pediatriu Elena Prokopová. Foto: RTVS

Výpoveďami bojujú za lepšie podmienky, no sami sa nimi dostávajú do horšej situácie. Myslí si to hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre pediatriu Elena Prokopová, ktorá zároveň tvrdí, že práve tento moment vypovedá o zúfalosti primárnych pediatrov. Poukázať na svoju situáciu podľa nej však inak nevedia.

Pediatri bojujú za lepšie podmienky v súvislosti s vykonávaním pohotovostnej ambulantnej služby. Požadovali zníženie počtu bodov ambulantných pohotovostných služieb (APS) tak, aby sa na jeden bod zvýšil počet pediatrov, ktorí by mohli slúžiť a žiadali tiež skrátenie pohotovostnej služby o dve hodiny.

Druhá zo spomenutých požiadaviek v parlamente neprešla, a tak Prokopová dúfa, že lekári uspejú aspoň pri tej prvej, ktorá je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Pediatri sa podľa jej slov chcú dostať k návrhu, ktorý sa vypočítal ešte v roku 2018. Ten hovorí o 40 pevných bodoch pohotovosti, v súčasnosti ich však funguje 61, čo podľa Prokopovej triešti pediatrov. Niektoré takéto body sa od seba nachádzajú len na vzdialenosť 15 kilometrov.

„Nemáme iný spôsob, ako dať vedieť národu, že naozaj nič iné nechceme, iba slušne ich prosíme, aby sa tá služba, ktorú musíme poskytovať, využívala uvážene. Vtedy, keď treba a tam, kde treba“ uviedla.

Do horšej situácie sa dostávajú podaním výpovede tým, že si po jej uplynutí nebudú môcť určiť sami, kedy budú slúžiť. Rovnako sa im zníži mzda, a to z 12 eur v hrubom na hodinu na deväť eur.

„Všetci primárni pediatri, ktorí k dnešnému dňu dali výpoveď, si plne uvedomujú, že ako osoby idú do horšej situácie a horšieho stavu. Napriek tomu to urobili. Tak si viete predstaviť, aké musí byť zúfalstvo primárnych pediatrov, keď sami pre seba idú do horších podmienok,“ skonštatovala.

Pozrite si celý rozhovor s hlavnou odborníčkou MZ SR pre pediatriu Elenou Prokopovou:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko