Na hlavný obsah

Stovky pediatrov po celom Slovensku podali výpoveď z detských pohotovostí

Odôvodňujú to okrem iného ich nedostatkom a preťaženosťou.

Stovky pediatrov po celom Slovensku podali výpoveď z detských pohotovostí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Stovky pediatrov k piatku (30. 6.) podávajú výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb (APS). Odôvodňujú to okrem iného ich nedostatkom a preťaženosťou. Žiadajú dodržiavanie Zákonníka práce, rešpektovanie pracovného času, práva na oddych po práci aj na ochranu zdravia.

Poukazujú pritom na to, že návrhy na zmenu fungovania pohotovostí v parlamente nepodporili. Informovala o tom Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS).

„V systéme chýba každý piaty pediater a každý druhý z tých, čo pracujú, je dôchodca. Je absolútne kľúčové využiť limitované ľudské zdroje na zabezpečenie základnej liečebnej a preventívnej zdravotnej starostlivosti o deti a dospievajúcich na najbližšie obdobie. To ide docieliť jedine optimálnym využitím ich pracovnej kapacity, ktorá nie je neobmedzená,“ skonštatovala.

Poukázala na to, že ministerstvo zdravotníctva preto navrhlo viaceré zmeny vo fungovaní ambulantných pohotovostí. Išlo o skrátenie ordinačných hodín do 20.00 h a redukciu niektorých bodov APS.

Nevypočuli pediatrov

„Po zverejnení návrhov na zmeny APS sa rozpútali vášne z jednotlivých regiónov, ignorujúce fakty a sledujúce jediný záujem, nenahnevať voličov. Politici ani spoločnosť nevypočula primárnych pediatrov, a preto tí využili svoje zákonné právo a začali podávať výpovede zo zmlúv s poskytovateľmi APS,“ podotkla spoločnosť.

Pediatri podľa vlastných slov odmietajú slúžiť nad rámec pracovného času určeného Zákonníkom práce a slúžiť bez ohľadu na ich vek a zdravotný stav. „Odmietame povinnosť, akú nemá žiaden pracujúci v tomto štáte, povinnosť slúžiť mimo pracovného času,“ povedali.

Zároveň žiadajú profesionalizáciu ambulantných pohotovostných služieb, zvýšenie platieb za využitie služby APS, ale aj zvýšenie mzdy lekára za hodinu služby. Rovnako apelujú aj na edukáciu pacientov o tom, ako riešiť ľahké ochorenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko