Na hlavný obsah

Plávajúce míny: Zničenie Kachovskej priehrady so sebou prinieslo ďalšie nebezpečenstvo

Najväčšie riziko predstavujú pre civilné obyvateľstvo.

Plávajúce míny: Zničenie Kachovskej priehrady so sebou prinieslo ďalšie nebezpečenstvo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pretrhnutie hrádze bude mať katastrofálny vplyv na lokalizáciu nášľapných mín – varuje pred tým Červený kríž, ktorý sa obáva, že vzniknutá situácia zásadne ovplyvní záchranárske práce.

Podľa ukrajinského velenia z južnej oblasti, voda odplavila aj protipechotné míny. Stali sa z nich plávajúce nálože. Ako veľmi sú nebezpečné, sa redaktorka RTVS Soňa Weissová pýtala bývalého náčelníka generálneho štábu českej armády Jiřího Šedivého.

Šedivý upozorňuje, že najväčším problémom je fakt, že v zatopených oblastiach sa uvoľňujú míny z mínových polí. Bežne sa mínové pole presne zaznačí do mapy, kvôli obchádzaniu či následnej likvidácii, ale v tomto prípade je časť mín odnesená vodou a časť je dokonca plávajúca, zdôraznil odborník.

Voda míny nepoškodí, pretože sú vodotesné a môže ich odniesť bez vedomia ľudí niekam, kde na nich civilisti nebudú pripravení a nebudú o nich vedieť. To môže predstavovať výrazné ťažkosti pre mieste obyvateľstvo.

Podľa Šedivého odplavené míny nepredstavujú výrazný problém pre vojakov, ktorí sa vedia v podobnom prostredí pohybovať. Je to problém, ktorý sa možno prejaví až po vojne, keď sa toto územie otvorí pre civilný život, myslí si.

Viac o nebezpečenstve, ktoré predstavujú tzv. plávajúce míny si vypočujte v rozhovore s náčelníkom generálneho štábu českej armády Jiřím Šedivým:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál