Na hlavný obsah

Odborník vysvetlil, ako sa dá opraviť Kachovská priehrada a koľko rokov to môže trvať

Záchranári hovoria o najmenej 1 900 zaplavených domoch.

Odborník vysvetlil, ako sa dá opraviť Kachovská priehrada a koľko rokov to môže trvať
Ilustračná snímka poškodenej Kachovskej priehrady. Foto: RTVS

Ukrajina musela zatiaľ pre zničenú Kachovskú priehradu evakuovať vyše 2 000 ľudí. Vyhlásila to ukrajinská prezidentská kancelária. Úrady veria, že voda by v stredu (7. 6.) už mala prestať stúpať.

Ruské okupačné úrady v Chersonskej oblasti uviedli, že zvýšená vodná hladina na ich strane Dnepra vydrží tri až desať dní, napísala agentúra TASS.

Voda kulminovala v sedemnástich obciach, kde žije približne 16-tisíc ľudí. Ukrajinské záchranné služby hovorili o najmenej 1 900 zaplavených domoch.

Aká obrovská masa vody sa v Kachovskej priehrade nachádza, dokazujú jej technické parametre. V priehrade je bežne okolo 18 kubických kilometrov vody a jej rozloha je 2 155 štvorcových kilometrov.

Na porovnanie, objem vody v Oravskej priehrade je 48-krát menší a rozlohou je Kachovská priehrada 66-krát väčšia ako Oravská.

Ako sa dá situácia s pretrhnutou Kachovskou priehradou riešiť v rozhovore na spravodajskom okruhu RTVS :24 prezradil vedúci Katedry hydrotechniky Stavebnej fakulty ČVUT Ladislav Satrapa.

Z priehrady vyteká masa vody do voľného priestoru. Sú vôbec nejaké možnosti ako ju zastaviť alebo je lepšie v tejto situácii počkať, kým sa hladina zníži a voda vyleje?

Úplne presne situáciu nepoznám, ale v tejto chvíli si myslím, že to množstvo vody nemôžu zastaviť. Musia nejakú dobu počkať, až sa hladina zníži a potom budú môcť do priehrady vstúpiť a začať ju postupne zasypávať. To bude jediná možnosť, ako potom môžu začať s opravou. Ako dlho budú musieť čakať, sa zatiaľ nedá odhadnúť.

Je vôbec možné takúto stavbu opraviť? Aké rozsiahle škody na diaľku odpálený výbuch mohol na priehrade spôsobiť?

Podľa záberov, ktoré som videl, je poškodenie naozaj veľmi veľké, ale opraviť sa dá. Nielen, že sa to dá, ale ono sa to bude musieť opraviť. Na priehradu je napojená vodohospodárska, dopravná a energetická infraštruktúra. Nie je možné nechať to len tak. Okrem toho, keď tú priehradu v 50. rokoch minulého storočia postavili, tak ju bez problémov môžeme teraz v 21. storočí opraviť. Je to problém, ktorý je finančne a časovo náročný, viac ako oprava menšej priehrady, ale je to realizovateľné.

Ako dlho bude trvať dať priehradu do funkčného stavu? Čo všetko k tomu bude potrebné?

V prvej fáze bude potrebné upchať dieru, ktorá tam vznikla. Tým, že sa koryto, odkiaľ vyteká voda, zasype, tak sa vytvorí ochrana budúceho staveniska. Premýšľal som, ako dlho to bude trvať. Za normálnych okolností, keby tam nebola vojnová zóna a mohlo by sa okamžite začať s nápravnými opatreniami, tak si myslím, že do konca roka by mohli urobiť také opatrenia, aby zahradili vzniknutú dieru.

Záleží aj ako rýchlo by to zvládli vyprojektovať. Časť projektov sa dá využiť aj z pôvodnej stavby. Ak by tomu venovali veľké úsilie, tak začať stavebnú časť je otázka jedného roka. Potom by do toho postupne vkladali strojové časti a celú opravu by mohli uzavrieť asi do troch rokov.

Celý rozhovor s vedúcim Katedry hydrotechniky ČVUT Ladislavom Satrapom si môžete pozrieť tu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet