Na hlavný obsah

Počet dlhodobo nezamestnaných sa výrazne znížil, najvýraznejšie v skupine ľudí so základným vzdelaním

Miera nezamestnanosti v prvom štvrťroku klesla na 6,2 percenta.

Počet dlhodobo nezamestnaných sa výrazne znížil, najvýraznejšie v skupine ľudí so základným vzdelaním
Ilustračná snímka muža pracujúceho na stavbe. Foto: Unsplash

Miera nezamestnanosti v prvom štvrťroku 2023 klesla na úroveň 6,2 percenta. V medziročnom porovnaní je to o 0,2 percentuálneho bodu menej, uviedol v pondelok (5. 6.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Výrazne klesol aj počet dlhodobo nezamestnaných ľudí, a to aj tých so základným vzdelaním.

Väčšinu spomedzi nezamestnaných – takmer 108-tisíc osôb, tvorili ľudia bez práce jeden rok a viac. Ich počet však medziročne klesol o 7 percent a ich podiel spomedzi nezamestnaných dosiahol 63,5 percenta. „Krátkodobá nezamestnanosť medziročne stúpla takmer o 6 percenta na 61 900 osôb. Ide o ľudí, ktorí boli bez práce kratšie než 12 mesiacov,“ priblížil ŠÚ SR.

Úbytok nezamestnaných ŠÚ SR zaznamenal vo všetkých vekových skupinách. Najväčší úbytok nezamestnaných bolo v kategórii 25 až 34 ročných. Z pohľadu vzdelanosti najvýraznejší pokles počtu nezamestnaných o takmer 20 percent bol v kategórii so základným vzdelaním.

Najviac ľudí naposledy pracovalo v priemysle. Druhú najväčšiu skupinu tvorili ľudia naposledy pracujúci vo veľkoobchode a maloobchode. „Špecifickú a najpočetnejšiu skupinu predstavovali osoby, ktoré ešte nemali zamestnanie. Ich počet síce klesol o 5,1 percenta, stále však tvorili takmer 28 percent zo všetkých nezamestnaných,“ uviedol ŠÚ SR.

Graf počtu nezamestnaných v SR.
Graf počtu nezamestnaných v SR. Foto: Štatistický úrad SR

Najvyššia nezamestnanosť je naďalej v Prešovskom kraji

Najviac nezamestnaných ubudlo v Žilinskom (o 13,8 percenta) a Banskobystrickom kraji (o 12,1 percenta). Nezamestnaných bolo najviac opäť v Prešovskom (vyše 45-tisíc osôb) a v Košickom kraji (takmer 37-tisíc osôb).

V Prešovskom kraji okrem toho presiahla miera nezamestnanosti hodnotu 10 percent. Na opačnom konci bol Bratislavský kraj (2,5 percenta), za ktorým nasledoval Trenčiansky (3,5 percenta) a Žilinský kraj (3,6 percenta).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko