Na hlavný obsah

Poľská reforma súdnictva porušuje únijné právo, rozhodol súd EÚ

Krajina sa verdiktu musí podriadiť, inak bude opäť platiť pokutu.

Poľská reforma súdnictva porušuje únijné právo, rozhodol súd EÚ
Ilustračná snímka - zasadnutie Súdneho dvora EÚ. Foto: TASR/AP

Poľská justičná reforma zavádzajúca systém disciplinárnych postihov sudcov porušuje právo Európskej únie. K takémuto záveru v pondelok (5. 6.) dospel Súdny dvor EÚ, ktorý vyhovel žalobe Európskej komisie v niekoľkoročnom spore s poľskou konzervatívnou vládou o politické ovplyvňovanie poľských súdov.

Disciplinárne kolégium poľského najvyššieho súdu, ktoré malo právomoc rozhodovať o odvolaní sudcov, nebolo podľa najvyššieho orgánu Únie nestranné a nezávislé.

Pondelňajším verdiktom končí pre Varšavu povinnosť platiť do únijnej pokladnice každý deň pokutu vo výške pol milióna eur. Pokiaľ sa však rozsudku nepodriadi, môže súd Poľsku udeliť ďalšiu finančnú sankciu.

Poľsko v rámci reformy kritizovanej domácou opozíciou aj únijnými orgánmi v decembri 2019 prijalo zákon meniaci vnútroštátne pravidlá organizácie všeobecných súdov a poľského najvyššieho súdu.

Podľa Komisie predpis, ktorý zveril rozhodovanie o disciplinárnych prehreškoch sudcov do rúk disciplinárneho kolégia, ktorého nezávislosť a nestrannosť nie je zaručená, obmedzil nezávislosť poľských súdov.

Podľa pondelňajšieho verdiktu môže ovplyvniť nezávislosť poľských sudcov už len vyhliadka, „že by takýto orgán mohol rozhodovať o otázkach týkajúcich sa ich postavenia a výkonu ich funkcie“.

Okrem toho súd EÚ dospel k záveru, že vzhľadom na „pomernú šírku a nepresnosť ustanovení novelizačného zákona“ by tento predpis mohol viesť k obmedzeniu záruky prístupu občanov k nezávislému a nestrannému súdu.

Súd EÚ už pred dvoma rokmi vydal predbežné opatrenie, ktoré nariaďovalo Poľsku až do vynesenia verdiktu činnosť disciplinárnej komory pozastaviť. Poľská vláda to odmietla a súd preto predvlani v októbri vymeral Varšave pokutu milión eur denne.

Poľsko neskôr nahradilo disciplinárnu komoru iným orgánom a domáhalo sa zrušenia pokuty. Súd EÚ ju v apríli iba znížil na polovicu. Dneškom povinnosť platiť končí, avšak Varšava musí uhradiť celú dlžnú sumu.

Poľská reakcia

Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro v reakcii označil Súdny dvor EÚ (SDEÚ) za „skorumpovaný“ a odmietol jeho rozhodnutie. Informujú o tom agentúry AFP a DPA.

„Tento verdikt nenapísali sudcovia, ale politici, pretože predstavuje jasné porušenie európskych zmlúv,“ vyhlásil Ziobro a dodal: „Najvyšší európsky súd je skorumpovaný.“

Európska komisia, ktorá Poľsko žalovala za zasahovanie do nezávislosti sudcov a nerešpektovania ich súkromného života, pondelkové rozhodnutie SDEÚ privítala. Ide podľa nej o „definitívne vyriešenie tejto záležitosti“.

„Dnešok je dôležitým dňom pre obnovenie nezávislého súdnictva v Poľsku,“ povedal eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders. „Po dnešnom rozhodnutí musí byť (poľský) zákon o súdnictve náležite prispôsobený. Naliehavo žiadam poľské orgány, aby sa týmto rozsudkom v plnej miere riadili,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet