Na hlavný obsah

Vo Varšave protestuje pol milióna ľudí. Vládu obviňujú z narúšania princípov demokracie

Demonštrácie sa konajú aj v ďalších veľkých mestách.

Vo Varšave protestuje pol milióna ľudí. Vládu obviňujú z narúšania princípov demokracie
Poliaci vo Varšave protestujú proti vláde. Foto: TASR/AP

Vo Varšave v nedeľu (4. 6.) vyšli do ulíc státisíce účastníkov protestného pochodu, ktorý zvolala liberálna opozičná strana Občianska platforma. Cieľom demonštrácie je mobilizovať voličov proti konzervatívnej vláde, ktorú opozícia obviňuje z narúšania princípov demokracie.

Organizátori uviedli, že protest bude „najväčší za posledných 30 rokov“. Účasť s odvolaním sa na informácie radnice odhadli na pol milióna ľudí, napísala agentúra AFP. Demonštrácie sa konajú tiež v ďalších veľkých mestách, vrátane Krakova a Štetína, poznamenal portál Onet.

Predseda Občianskej platformy a bývalý premiér Donald Tusk demonštráciu vyhlásil na výročie prvých poloslobodných volieb z roku 1989. „Chcem, aby ľudia videli, že majú moc meniť chod vecí,“ povedal Tusk tento týždeň magazínu Newsweek. Taktiež ďalšie opozičné strany sľúbili, že sa k protestu pripoja.

„Radnica v tejto chvíli odhaduje (účasť) na 500-tisíc ľudí,“ povedal AFP hovorca organizátorov pochodu Ján Grabiec. Tusk počas svojho prejavu označil nedeľný pochod za najväčšie demokratické zhromaždenie v histórii demokratického Poľska.

„Je nás v uliciach Varšavy pol milióna, to je absolútny rekord,“ vyhlásil podľa serveru TVN 24. Poľský server Onet dospel na základe vlastných prepočtov k najmenej 300-tisíc účastníkom manifestácie.

Do Varšavy v nedeľu prišli stovky autobusov s prívržencami opozície z celého Poľska.

Obávajú sa návratu autoritárskeho režimu

Na čele sprievodu kráčali lídri Občianskej platformy sprevádzaní nositeľom Nobelovej ceny za mier a bývalým šéfom odborového zväzu Solidarita Lechom Walesom, napísala agentúra AFP. Na pochode sa zúčastňuje tiež varšavský starosta Rafal Trzaskowski, ktorý patrí k poľskej opozícii.

Tusk v prejave vyhlásil, že súčasná iniciatíva opozície je svojím významom porovnateľná s bojom proti komunizmu pred rokom 1989. „Chceme slobodné, zákony dodržiavajúce, bezpečné, férové, čisté a zelené Poľsko,“ uviedol na podujatí Tusk.

„Chceme pre naše deti slobodnú zem,“ vyhlásil podľa agentúry AP 49-ročný Radek Tusinski, ktorý sa na pochod vypravil aj s manželkou a dvoma malými deťmi. Poznamenal, že sa obáva návratu autoritárskeho systému podobného tomu, ktorý si pamätá z detstva.

Niektorí demonštranti podľa agentúry Reuters uviedli, že ich k účasti na demonštrácii prinútil spor okolo zákona o zriadení komisie pre posúdenie vplyvov Ruska v Poľsku v rokoch 2007 až 2022. Poľská opozícia zákon označuje za hon na čarodejnice proti politickým oponentom.

Iní demonštranti kritizovali stúpajúce životné náklady. „To stačí!“, „Nechceme autoritárske Poľsko“, „PiS je drahá“, hlásali transparenty.

Prieskumy verejnej mienky pred jesennými voľbami naznačujú, že pôjde o tesný súboj. Vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) ťaží okrem iného zo svojho neochvejného postoja proti ruskej agresii na Ukrajine.

Kritici z radov domácej opozície i medzinárodných organizácií vláde PiS dlhodobo vyčítajú, že od svojho nástupu k moci v roku 2015 obmedzuje nezávislosť súdnej moci, potláča menšiny, predovšetkým potom členov LGBT+ komunity a porušuje aj ďalšie európske hodnoty, ako je pluralita médií či akademické slobody.

Protestom v Poľsku sme sa venovali aj v spravodajstve RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet