Na hlavný obsah

Pred NR SR ľudia protestovali proti zákonu o schvaľovaní veľkých stavieb

Podľa nich to môže ohroziť životné prostredie.

Pred NR SR ľudia protestovali proti zákonu o schvaľovaní veľkých stavieb
Protest environmentálnych aktivistov pred NR SR. Foto: RTVS

Do parlamentu sa vrátila novela stavebného zákona, ktorá mení schvaľovanie veľkých stavieb a prezidentka Zuzana Čaputová ju vetovala. Zákon už od prvého čítania sprevádzala kritika. Okrem iného okresal možnosť verejnosti vyjadriť sa k veľkým stavbám. V utorok (13. 6.) proti nemu protestovali ochranári.

Pred Národnú radu SR prišli predstavitelia 20 ochranárskych organizácií. Prezidentka aj ochranári kritizujú sťaženie prístupu verejnosti k pripomienkovaniu vplyvu veľkých stavieb na životné prostredie. Pritom v minulosti sa takto podarilo zabrániť zaplaveniu obce Slatinka či otvoreniu ďalšieho uhoľného poľa v Novákoch.

„Vďaka posudzovaniu vplyvu na životné prostredie sa podarilo miestnym poslancom, environmentálnym organizáciám a ďalším aktérom poukázať na to, aké to môže mať vplyvy. Podarilo sa zastaviť dotovanie elektriny z domáceho uhlia, vďaka čomu všetci ľudia ušetria 605 miliónov v cenách elektrickej energie,“ priblížil Juraj Melichár z OZ Priatelia Zeme.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Natália Krížová:

Podľa právničky Ivany Figuli z Via Iuris pripravili najväčšiu reformu stavebného zákona od Nežnej revolúcie bez diskusie a pripomienkovania odbornej verejnosti a napísali ju nekvalitne.

„Je veľmi zmätočná, rozporuplná. Tak, ako napísali nové povoľovacie konania, ako by mali prebiehať, tak v zásade si myslíme, že úradníci, ktorí by to dostali do rúk, by ani nevedeli, ako majú postupovať,“ vysvetlila.

Podľa poslanca Jaroslava Karahutu zo Sme rodina sú poslanci rozhodnutí prelomiť veto prezidentky a neakceptovať žiadne pripomienky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko