Na hlavný obsah

Predčasne narodeným deťom pomáha dýchať unikátny prístroj. Na Slovensku ho využívajú len v jednej nemocnici

Pomáha novorodencom aj s poruchami dýchania.

Predčasne narodeným deťom pomáha dýchať unikátny prístroj. Na Slovensku ho využívajú len v jednej nemocnici
Na snímke je unikátny prístroj, ktorý pomáha dýchať predčasne narodeným deťom. Foto: RTVS

V Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici začali využívať unikátnu technológiu. Pomáha dýchať predčasne narodeným bábätkám a deťom, ktoré majú od narodenia problémy s pľúcami a nedokážu dýchať samostatne.

Každý deviaty novorodenec sa na Slovensku narodí nezrelý. V neonatologickej klinike v Roosveltovej nemocnici začali využívať špeciálnu NAVA technológiu, ktorá vyrazne uľahčuje dýchanie predčasne narodených detí a pomáha aj novorodencom s poruchami dýchania.

„Zavádzame špeciálny katéter, špeciálnu sondu do pažeráku a ňou snímame elektrický potenciál bránice. NAVA ventilátor, jeho softvér vyhodnotí elektrickú aktivitu a poskytne novorodencovi takmer dokonale synchronizovanú dychovú podporu,“ vysvetlila prednostka Neonatologickej kliniky Jana Nikolinyová.

Unikátnemu prístroju pre novorodencov sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Technológia pomôže aj pri manipulácii s nezrelým novorodencom. Tú lekári opisujú ako veľmi špecifickú. Bábätká sa snažia nevyrušovať a minimalizujú všetky odbery a zásahy.

„Nenamáha sa tak, v podstate nepotrebujeme ho tlmiť sedáciou, to znamená, aby bolo dieťatko pokojné, a to je ten hlavný benefit, že riadi si ventilačnú podporu dieťatko samo,“ pokračovala Nikolinyová.

„V úvodnom manažmente sa zameriavame na podporu dýchania a srdiečka, ale nezrelé sú všetky orgány aj črievka, takže sa musíme zameriavať aj na výživu pacienta, aby mal dostatok energie. A aby mal zabezpečené všetky potreby na ďalší vývoj,“ dodala lekárka novorodeneckej kliniky Ema Korytiaková.

Niekoľko mesiacov v inkubátore

Predčasne narodené bábätká strávia v inkubátore aj niekoľko mesiacov.

„Vždy to závisí od toho, kedy si už samostatne vedia udržať teplotu tela. Keďže aj koža je nezrelá, termomanažment sa nevyvinul tak, ako u donoseného novorodenca. Závisí to od konkrétneho novorodenca, ale ide o beh na dlhé trate,“ doplnila Korytiaková.

S pomocou špeciálnej ventilácie už pomohli pätnástim predčasne narodeným deťom. Roosveltova nemocnica v Banskej Bystrici je jediným zdravotníckym centrom na Slovensku, kde túto technológiu využívajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny