Na hlavný obsah

Pri Nitre má vzniknúť nová veterná elektráreň. Či s ňou budú súhlasiť odborníci a obyvatelia, je nejasné

Ročne by mala vyrobiť elektrinu pre tisíce domácností.

Pri Nitre má vzniknúť nová veterná elektráreň. Či s ňou budú súhlasiť odborníci a obyvatelia, je nejasné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V obci Paňa neďaleko Nitry má vzniknúť veterná elektráreň. Ročne by mohla vyrobiť elektrinu pre 25-tisíc domácností. Obecné zastupiteľstvo s tým predbežne súhlasilo. Súhlas však budú musieť dať aj odborné inštitúcie a väčšina obyvateľov.

Veterný park plánuje súkromná spoločnosť postaviť v Pani v Nitrianskom okrese viac ako kilometer od obytnej zóny. Niektorí ľudia v dedine s projektom súhlasia, iní hovoria, že vyše 200-metrové stožiare s turbínami pokazia pohľad na krajinu, ďalší sa obávajú hluku.

„Paňa je momentálne v úvodnej fáze povoľovania. A síce, bol podaný zámer v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie, známy ako EIA,“ vysvetlil projektový manažér investora Ján Lacko.

Novému veternému parku pri Nitre sa v reportáži venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Vlastníkmi parciel, kde majú turbíny stáť, sú súkromní majitelia, verejnoprospešný spolok a Slovenská republika. Súkromný investor predpokladá, že stavba veterného parku vrátane vysporiadania pozemkov, ho vyjde maximálne na 58 miliónov eur. Starosta Pane upozorňuje, že stavba veterného parku na ich území stále nie je hotová vec.

„Zatiaľ sme deklarovali, že áno, že teda súhlasíme s tým, aby sa všetky tie dopady posúdili. Ak by sa tam preukázalo, že je tam škodlivosť, nevôľa prijatia, tak nebudeme akceptovať výstavbu,“ skonštatoval starosta obce Paňa Milan Korenči.

O veternom parku v Pani chce investor hovoriť aj s ľuďmi okolitých obcí. Starosta Lúčnice nad Žitavou sa podrobnosti o projekte dozvedel od nás. „Ma zaujíma, ak sa to zrealizuje a bolo by to pozitívne, aký osoh to bude mať pre našu obec,“ spytuje sa Patrik Trubíni, starosta Lúčnice nad Žitavou.

S výstavbou veterného parku chce investor začať na konci roka 2027, so začiatkom prevádzky ráta o rok neskôr. Ročne by mohol vyrobiť elektrinu pre jedno väčšie mesto. Na Slovensku sa aktuálne nachádzajú dva veterné parky, v Cerovej na Záhorí a na Ostrom vrchu pri Myjave. Aktuálne v procese EIA posudzujú takmer 20 podobných projektov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny