Na hlavný obsah

Prigožin ani jeho muži nebudú stíhaní, vyplýva z dohody

Šéf vagnerovcov sa presunie do Bieloruska.

Prigožin ani jeho muži nebudú stíhaní, vyplýva z dohody
Príslušníci Vagnerovej skupiny. Foto: ČTK/AP

Šéf Vagnerovej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin ani jeho muži, ktorí sa zúčastnili ozbrojenej vzbury a pochodu na Moskvu, nebudú stíhaní. Podľa sobotňajšieho (24. 6.) oznámenia Kremľa to vyplýva z dohody, ktorú sprostredkoval bieloruský vodca Alexander Lukašenko.

Prigožin sa podľa dohody presunie do Bieloruska. Kremeľ dodal, že nevie, kde sa teraz Prigožin nachádza, a vyjadril vďačnosť Lukašenkovi, že sa ponúkol ako mediátor. Informujú o tom tlačové agentúry.

„Nikto nebude prenasledovať (bojovníkov) vzhľadom na ich zásluhy na ukrajinskom fronte,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Sme vďační prezidentovi Bieloruska za toto úsilie,“ povedal Peskov a privítal, že vďaka dohode, ktorá je podľa neho dôležitejšia ako potrestanie ľudí, nedošlo k prelievaniu krvi.

„Večerný rozhovor medzi oboma prezidentmi bol veľmi dlhý, úprimne povedané vrelý,“ dodal hovorca Kremľa.

Ruská tajná služba FSB pritom v súvislosti s výrokmi šírenými Prigožinovým menom a na základe podozrení z vyzývania na ozbrojené vzbury začala trestné stíhanie a prezident Vladimir Putin uviedol, že organizátori vzbury budú tvrdo potrestaní.

Kremeľ označil udalosti za tragické

Agentúra RIA Novosti večer informovala, že Prigožin a všetci jeho bojovníci v sobotu opustili ruské vojenské veliteľstvo v meste Rostov na Done na juhu krajiny.

Konvoje Prigožinových žoldnierov v sobotu popoludní zamierili smerom na Moskvu. Prigožin sa dožadoval výmeny vojenského velenia ruskej armády. Ruský prezident Vladimir Putin hovoril o „dýke vrazenej do chrbta“ a ozbrojenej vzbure.

Kremeľ večer tiež dodal, že bojovníci, ktorí sa pochodu na Moskvu nezúčastnili, podpíšu dohodu s ministerstvom obrany. Sobotňajšie udalosti označil za tragické.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet