Na hlavný obsah

Prigožin súhlasil s návrhom Lukašenka na zastavenie postupu vagnerovcov smerom na Moskvu

Bojovníci sa vrátia späť do základne.

Prigožin súhlasil s návrhom Lukašenka na zastavenie postupu vagnerovcov smerom na Moskvu
Bieloruský prezident Alexandr Luakšenko. Foto: TASR/AP

Šéf Vagnerovej žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin súhlasil s návrhmi bieloruského lídra Alexandra Lukašenka na zastavenie postupu skupiny na ruskom území smerom na Moskvu a na následné upokojenie situácie, uviedla ruská agentúra RIA Novosti.

Rozhovory s Prigožinom podľa nej Lukašenko viedol na základe svojej predchádzajúcej dohody s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Prigožinova tlačová služba následne zastavenie postupu vagnerovcov na ruskú metropolu potvrdila. Dodala, že cieľom je zabrániť, aby bola „preliata ruská krv“.

Súkromná Vagnerova vojenská spoločnosť sa vzbúrila v noci na sobotu (24. 6.), jej bojovníci v sobotu ráno obsadili juhoruský Rostov nad Donom i niektoré ďalšie mestá. Rýchlym postupom sa doteraz blížili k ruskej metropole.

Vyvolali tak najväčšiu vnútropolitickú krízu v Rusku od jeho útoku na susednú Ukrajinu vlani vo februári.

Ruský prezident Vladimir Putin v dopoludňajšom televíznom vystúpení ozbrojenú vzburu vagnerovcov označil za „dýku vrazenú do chrbta“. Oznámil, že dal osobne rozkaz na neutralizáciu vzbúrencov.

Kolóny Prigožinových bojovníkov však v podstate bez odporu pokračovali celý deň na sever smerom do ruskej metropoly. Tam už ráno vyhlásili stav protiteroristickej operácie.

Lukašenko vyjednával s Prigožinom celý deň

Podľa bieloruskej agentúry Belta, ktorá sa odvoláva na oznámenie Lukašenkovej tlačovej služby, si Putin ráno s bieloruským vodcom telefonovali a dohodli sa na ďalšom spoločnom postupe.

Lukašenko si „vlastnými kanálmi ďalej vyjasnil situáciu“, napísala Belta a potom po dohode s Putinom začal vyjednávať s Prigožinom. Rozhovory trvali celý deň, ale nakoniec viedli podľa Lukašenkovej tlačovej služby k dohode o nemožnosti „začínať krvavú vojnu na ruskom území“.

Šéf vagnerovcov prijal návrhy na zastavenie postupu na Moskvu a ďalšie kroky na upokojenie situácie.

Na stole tak podľa Minska teraz leží „absolútne výhodný a prijateľný variant riešenia situácie, s garanciami bezpečnosti“ pre bojovníkov Vagnerovej skupiny.

Prigožinova tlačová služba vo svojom vlastnom vyjadrení podľa serveru Meduza uviedla, že za 24 hodín sa vagnerovci dokázali dostať až na 200 kilometrov od Moskvy.

„Za celý čas nebola preliata ani kvapka krvi našich bojovníkov. Teraz prišla chvíľa, keď krv preliata byť môže, „upozornila tlačová služba Vagnerovej skupiny. Rozhodnutie vrátiť sa do „poľných táborov“ podľa nej prijali na základe pochopenia zodpovednosti za to, že môže byť „preliata ruská krv“.

Ruská štátom kontrolovaná televízna stanica RT hlási, že vagnerovci sa v Rostove balia. Videá z miesta podľa webu denníka The Guardian tiež ukazujú, že sa pripravujú na odchod.

Podľa agentúry AFP skandujú desiatky obyvateľov Rostova na Done slovo Vagner pri miestnom sídle vojenského veliteľstva, ktoré ráno obsadili Prigožinovi vojaci a ktoré sa teraz chystajú opustiť.

Mnohí obyvatelia, ktorí sa zhromaždili na hlavnej ulici v centre mesta, vytiahli svoje telefóny, aby natočili zábery bojovníkov polovojenskej skupiny, a zároveň im tlieskali, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet