Na hlavný obsah

Program Obnovme si svoj dom pomôže súkromným vlastníkom s obnovou budov v Banskej Štiavnici

Vláda pripravila aj materiál o finančnom zabezpečení obnovy.

Program Obnovme si svoj dom pomôže súkromným vlastníkom s obnovou budov v Banskej Štiavnici
Na snímke núdzové zastrešenie umelými plachtami v budove Banky lásky v Banskej Štiavnici. Foto: TASR/Ján Krošlák

Riešenie následkov požiaru z 18. marca 2023 a financovanie vlastníkov zasiahnutých objektov bolo témou sobotňajšieho (10. 6.) stretnutia ministerky kultúry SR Silvie Hroncovej a štátneho tajomníka Ministerstva kultúry (MK) SR Matúša Bieščada s primátorkou Banskej Štiavnice Nadeždou Babiakovou a riaditeľkou Slovenského banského múzea (SBM) Zuzanou Denkovou.

Ako uvádza mesto Banská Štiavnica na sociálnej sieti, pre súkromných vlastníkov zasiahnutých objektov sa pripravuje špeciálna alokácia finančných prostriedkov. Žiadať o ne budú môcť prostredníctvom dotačného programu MK SR Obnovme si svoj dom.

Ďalšími témami, o ktorých sa na stretnutí hovorilo, bolo financovanie a fungovanie SBM, financovanie a prezentácia slovenských lokalít svetového dedičstva UNESCO a ich vybavenie záchrannou technikou v prípade prírodných a iných katastrof a stav a financovanie nehmotného kultúrneho dedičstva.

Podľa riaditeľky SBM Zuzany Denkovej, ministerka kultúry na rokovaní informovala aj o pripravenom materiáli o finančnom zabezpečení obnovy objektov. Vláda ho zaradí do svojho najbližšieho rokovania.

V závere došli k spoločnej dohode o vzájomnom zdieľaní skúseností a aktívnej participácii pri príprave nástrojov na ochranu kultúrneho dedičstva.

Požiar v Banskej Štiavnici poškodil a zničil sedem budov mesta. Medzi nimi Banku lásky, Meštiansky dom, kultúrne centrum Eleuzína či budovu Berggerichtu. Presná príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny