Na hlavný obsah

Prvé peniaze z nových eurofondov pôjdu na modernizáciu stredných odborných škôl

Obnova čaká školy v Hornej Nitre, v Košickom a Banskobystrickom kraji.

Prvé peniaze z nových eurofondov pôjdu na modernizáciu stredných odborných škôl
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko oddnes môže čerpať eurofondy v rámci nového programovacieho obdobia. Pripravených je takmer 13 miliárd eur. Prvú výzvu na modernizáciu stredných odborných škôl vyhlásil v utorok (20. 6.) minister investícií Peter Balík v Handlovej.

Stredná odborná škola v Handlovej má viac ako 70 rokov. Hoci sa tu učia aj vysokošpecializované odbory ako informatici či elektrikári priestory sa od vzniku školy veľmi nezmenili.

„Aj zariadenie je tu staré, takže by sa zišlo to modernizovať. Naši chlapci potrebujú moderné technológie, nie zastaralé, ako tu máme,“ priblížil majster odborného výcviku pre elektriku Milan Neuschel. Študenti si musia vyrábať vlastné panely, aby sa mali na čom učiť.

Čerpaniu eurofondov sa venovala redaktora RTVS Miriam Dobrotová:

Školy čaká obnova. Až 46 miliónov eur z nového programového obdobia pre Slovensko pôjde z Fondu spravodlivej transformácie práve pre stredné odborné školy v regióne Hornej Nitry, v Košickom a Banskobystrickom kraji.

„Táto výzva kombinuje investície do modernizácie školy, do vybavenia, ale zároveň aj do aktivít, ktoré sa týkajú priamo vzdelávania a nových študijných programov,“ povedal minister investícií Peter Balík.

Zateplenie aj bezbariérový prístup

Riaditeľ Strednej odbornej školy v Handlovej Jozef Barborka chce z peňazí zatepliť školu, urobiť bezbariérové chodby aj vybaviť učebňu pre kybernetickú bezpečnosť. „Trenčianska Župa je pripravená kofinancovať tieto projekty vo výške osem percent,“ vysvetlil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Pre školy na Hornej Nitre je pripravených 15 miliónov eur, pre Košický kraj 13 miliónov a pre Banskobystrický 18 miliónov eur. Čerpať ich môžu stredné odborné školy, priemyselné a zdravotnícke či obchodné akadémie.

Ministerstvo pripravuje aj ďalšie výzvy. Viac ako štyri miliardy eur je určených na zelené a klimatické ciele a zvýšenie energetickej bezpečnosti. Vyše tri miliardy na zamestnanosť, vzdelávanie a sociálne služby. Po dve miliardy zostane na dopravu a tiež na vedu, výskum, inovácie či digitalizáciu. Na kultúru, prírodné dedičstvo, cestovný ruch a na športoviská je vyčlenených 400 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny