Na hlavný obsah

Rooseveltovu nemocnicu v Banskej Bystrici nakoniec obnovia. Z plánu obnovy na to vyčlenili 350 miliónov eur

Postavia aj úplne novú hlavnú budovu.

Rooseveltovu nemocnicu v Banskej Bystrici nakoniec obnovia. Z plánu obnovy na to vyčlenili 350 miliónov eur
Na snímke Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

Rooseveltovu nemocnicu v Banskej Bystrici nakoniec obnovia. Tristopäťdesiat miliónov eur na to vyčlenili z plánu obnovy. Jedna z najväčších nemocníc na Slovensku funguje v súčasných priestoroch približne 40 rokov.

Na Vianoce v roku 2018 oznámila vláda, že do rekonštrukcie Rooseveltovej nemocnice investuje približne 105 miliónov eur.

„Banskobystrický kraj si zaslúži, aby mal túto špičkovú nemocnicu naozaj v takej kvalite ako treba a táto rekonštrukcia ju posunie na top úroveň v rámci slovenského zdravotníctva,“ uviedol vtedajší predseda vlády SR Peter Pellegrini v roku 2018.

Rekonštrukcii Rooseveltovej nemocnice sa venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

Na obnovu síce vysúťažili aj dodávateľa, ale so stavebnými prácami doteraz nezačali. Vedenie nemocnice preto pripravilo svoj projekt výstavby nového zariadenia vo vlastnom areáli. Zbúrajú súčasné dva monobloky – takzvané dvojičky, a postavia úplne novú hlavnú budovu s urgentom a operačnými sálami.

„Je to jeden z projektov, ktorý dostal novú šancu v prípade nemocníc, kde sa naozaj ukázala najväčšia pripravenosť z celého poolu projektov, ktoré súťažili v tej časti plánu B o financie z plánu obnovy,“ ozrejmila poverená podpredsedníčka vlády SR pre plán obnovy Lívia Vašáková.

Výstavbu bude financovať vláda z plánu obnovy. Hrubá stavba bude stáť približne 350 miliónov eur.

„S tým, že tam budú ďalšie investície na to, aby sa sfinalizovala nemocnica. Tie ďalšie finančné zdroje pôjdu jednak z Mirri, jednak pôjdu zo štátneho rozpočtu tak, tak aby v tom horizonte roku 2028/29 bola nemocnica plne funkčná,“ doplnil poverený minister zdravotníctva SR Michal Palkovič.

Poskytovanie zdravotnej starostlivosti neohrozí

Plánovaná výstavba by nemala obmedziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

„Akútny pacient by v žiadnom prípade nemal byť ohrozený. Urgent, operačné sály zostávajú zachované, takisto aj lôžkové oddelenia,“ dodala riaditeľka Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Miriam Lapuníková.

Vedenie nemocnice teraz čaká príprava procesu verejného obstarávania a finálneho územného konania. So stavebnými prácami by mohlo začať koncom budúceho roka a hrubá stavba by podľa predpokladov mala byť postavená v polovici roka 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny