Na hlavný obsah

Samozber marhúľ tento rok nebude. Mráz zničil takmer všetku úrodu

Takúto slabú úrodu nezažili roky.

Samozber marhúľ tento rok nebude. Mráz zničil takmer všetku úrodu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najväčšie škody zanechal jarný mráz tento rok na marhuliach. Práve dozreli, no pohľad na ne ovocinárov neteší. Na stromoch je ich iba zopár. Takúto slabú úrodu nezažili roky. Bude chýbať aj obľúbený samozber.

„Vlani o takomto čase bol plný sad samozberačov, teraz tu nikto nie je, pretože samozber ani nebudeme robiť,“ priblížil ovocinár Dušan Szabó.

Nie je totiž čo oberať. Na aprílových mínus päť stupňov Celzia niekoľko nocí za sebou parafínové sviečky nestačili. V Dulovciach prišli o 150 ton marhúľ.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

„Zostalo asi 20 percent marhúľ v porovnaní s tým, čo bolo v roku 2022,“ doplnil Szabó. To, čo mráz prežilo, zničil minulotýždňový lejak. Škody v jednom sade rátajú na desaťtisíce. Rovnako to vyzerá v marhuľových sadoch po celom Slovensku. Samozbery neplánujú takmer nikde. Mráz tento rok zničil 80 percent úrody.

„Celá Európa má problém aj južné krajiny. Snáď ešte také najmenšie problémy má Grécko, tí sem môžu ešte dodávať nejaké marhule,“ vysvetlil prezident Ovocinárskej únie SR Marián Varga.

Chýbajúce marhule tak nenahradí ani dovoz. Bude ich málo, a to sa odrazí aj na cene. Kým vlani sa kilo dalo kúpiť do troch eur, teraz môže stáť aj vyše päť eur.

Marhule dozrievajú ako prvé, preto si jarné mrazy odnesú vždy najviac. Mnoho ovocinárov už marhuľové sady vyklčovalo. Veľa námahy a peňazí odrádza od ich pestovania každý rok ďalších.

„My sa musíme snažiť teraz to ovocie čo najlepšie predať, aby sme vedeli založiť aj budúcoročnú úrodu,“ uzavrel ovocinár z Duloviec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko