Na hlavný obsah

Seniorom pomáha inteligentná elektronická asistentka. Je šitá na mieru každému majiteľovi

Služba je zatiaľ dostupná len v Trenčianskom kraji.

Seniorom pomáha inteligentná elektronická asistentka. Je šitá na mieru každému majiteľovi
Ilustračná snímka inteligentnej domácej asistentky. Foto: RTVS

Inteligentná domáca asistentka IDA už naplno úraduje v domácnostiach v Trenčianskom kraji. Sociálna služba je šitá na mieru každému majiteľovi, v prípade rizikovej situácie vyšle upozornenie vopred zvolenej osobe. Starostlivosť na diaľku si pochvaľujú nielen samožijúci seniori, ale aj ich deti, ktoré majú o rodičoch lepší prehľad.

Pani Gabriela je vdovou už niekoľko rokov. Žije sama. Ako prvá Trenčianka využila služby domácej asistentky IDY. Elektronický systém v byte ukázala aj RTVS. Skladá sa zo senzorov pohybu, riadiacej jednotky, SOS tlačidla a trackera.

Téme inteligentnej domácej asistentky sa venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

“Privítala som to z toho dôvodu, že nemusím ísť zatiaľ do penziónu. Som chodiaca, je to výborná vec, neplatí sa za to nič. Jedine, kto nemá internet, tak päť eur,“ uviedla obyvateľka Trenčína Gabriela Žitňanová.

Senzory sú u pani Gabriely v byte dva a zaznamenávajú len pohyb, obraz a zvuk nie. Ak systém detekuje náhle zhoršenie zdravia, vyšle upozornenie blízkej osobe cez aplikáciu. Tá preverí situáciu spätným zatelefonovaním. Ak sa senior nehlási, vyšle okamžitú pomoc.

“Vyšle signál, že som spadla, niečo sa tu deje. Infarkt by som mohla dostať, nejakú embóliu, také rýchle nečakané choroby,“ dodala obyvateľka Trenčína.

“Skôr deti majú záujem, boja sa o rodičov. Keď sa im niečo stane a ja prídem večer, už bude neskoro, takto má osoba hneď správu,“ spresnila riaditeľka Sociálnych služieb mesta Trenčín Edita Prekopová.

Využíva ju 60 seniorov

IDU aktuálne využíva v Trenčianskom samosprávnom kraji 60 seniorov. Toto číslo nie je konečné, projekt je otvorený aj pre ďalších záujemcov.

“Máme možnosť nainštalovať 800 monitorovacích sád do domácností. Na realizáciu projektu je vyčlenená čiastka 3,7 milióna eur,“ doplnila referentka z Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja Ivana Čarnogurská.

Záujemcovia nájdu podrobnosti o IDE na internetových stránkach Trenčianskeho samosprávneho kraja a aj samospráv na jeho území. Služba je zatiaľ k dispozícii len v tomto kraji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny