Na hlavný obsah

Slovensku hrozí, že bude EÚ vracať milióny eur. Ide o kúpu protipožiarneho kamerového systému z eurofondov

Zákazku za milióny eur podpísalo bývalé vedenie štátnych lesov.

Slovensku hrozí, že bude EÚ vracať milióny eur. Ide o kúpu protipožiarneho kamerového systému z eurofondov
Na ilustračnej snímke kamera. Foto: RTVS

Slovensku hrozí, že bude vracať milióny eur Európskej únii. Ide o kúpu protipožiarneho kamerového systému z eurofondov. Zákazku za takmer 23 miliónov eur bez DPH, podpísalo bývalé vedenie štátnych lesov na sklonku jednofarebnej vlády Smeru.

Kontrolóri z Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) našli v celom projekte množstvo pochybení. Prípad začal vyšetrovať okrem našej polície aj Európsky úrad pre boj proti podvodom – OLAF.

Nákup protipožiarneho kamerového systému podpísal bývalý riaditeľ Lesy SR Peter Morong, deň pred parlamentnými voľbami v roku 2016. Verejnú diskusiu rozpútala až kontrola NKÚ.

Pred tromi rokmi úrad označil celý tender za netransparentný. Otáznik visel aj nad cenou kamerového systému. Monitoruje vybrané územia Vysokých a Nízkych Tatier a lesy na Záhorí.

„Ukážkový prípad, ako sa to nemá robiť je tento projekt zo strany štátnych lesov. Absentoval položkovitý rozpočet, vy ste nemali rozpísaných 28 miliónov do konkrétnych položiek,“ priblížil predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Jozef Kubánek:

Morong si nepamätá, že by mu pri projekte chýbal položkovitý rozpočet. ,,Ja neviem, pochybujem, ja si myslím, že dosť ľudí sa tým zaoberalo. Nemám ja túto vedomosť, žeby tam niečo chýbalo, neviem,“ uviedol.

„Je tu evidentne veľká miera netransparentnosti,“ zhodnotil analytik Transparency International Slovensko Ľuboš Kostelanský.

„Fatálne zlyhal kontrolný systém v rámci PPA,” uviedol Andrassy.

Prípad vyšetrujú už tri roky

Zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku podpísal bývalý výkonný riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomír Partika, ktorý je jedným z obžalovaných v korupčnej megakauze Dobytkár.

Ten tvrdí, že si na zmluvy v súvislosti s protipožiarnym systémom nepamätá.

Prípad už tri roky vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA). Najnovšie sa dostal aj do hľadáčika vyšetrovateľov z Európskej únie.

„Áno, môžem potvrdiť, že OLAF, túto záležitosť vyšetruje, chcem podotknúť zároveň, že toto vyšetrovanie prebieha, že OLAF nemôže poskytnúť žiadne ďalšie informácie,“ uviedla Jana Cappello z Európskeho úradu pre boj proti podvodom – OLAF.

,,Ak v Bruseli pracujú s informáciami, ktoré majú aj orgány činné v trestnom konaní, tak je veľký predpoklad, že Slovensko môže prísť o finančné prostriedky vyčlenené na realizáciu tohto projektu,“ hovorí Andrassy.

Na zákazke sa podieľalo viacero firiem, vrátane známej bezpečnostnej služby BONUL, ktorá mala zinkasovať najviac spomedzi všetkých subdodávateľov. Ich zloženie sa však neskôr menilo a obchody medzi firmami tak ostali zahmlené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko