Na hlavný obsah

Deťom sa venujú tréneri, o ktorých nemá nikto iný záujem, pomenoval problém slovenského tenisu Hrbatý

Tréneri si zarobia viac, keď trénujú amatérskych tenistov.

Deťom sa venujú tréneri, o ktorých nemá nikto iný záujem, pomenoval problém slovenského tenisu Hrbatý
Bývalý slovenský tenista Dominik Hrbatý Foto: TASR

Úspech českej tenistky Muchovej na Roland Garros opäť rozpútal diskusie o stave tenisu na Slovensku. „Na Slovensku trénujú deti tréneri, o ktorých nemá nikto iný záujem,“ otvorene a ostro vyjadril svoj postoj bývalý tenista Dominik Hrbatý, ktorý patrí už dlhé roky ku kritikom aktuálnej situácie v slovenskom tenise.

O tom, že súčasný stav populárneho športu na Slovensku má ďaleko od ideálu, vie aj Miloslav Mečíř. Prezident Slovenského tenisového zväzu však vidí problém najmä v tom, že deti športujú oveľa menej ako kedysi.

Kým najmä český ženský tenis žne na medzinárodnej úrovni jeden veľký úspech za druhým, Slováci márne čakajú na nové nástupkyne Daniely Hantuchovej či Dominiky Cibulkovej. O nič lepšia nie je ani situácia v mužskom tenise.

Markantný rozdiel medzi dvomi krajinami, ktoré kedysi tvorili jednu, sa prejavil aj na nedávno skončenom French Open. Kým Česi mali v hlavnom ženskom singlovom pavúku až dvanásť hráčok, za slovenské farby bojovali len tri.

Odpovede na otázky,  ako je na tom slovenský tenis, kto je za jeho súčasný stav zodpovedný a čo robia naši západní susedia inak, sa v relácii ŠPORT :24 pokúšal nájsť moderátor Ján Hudok. Jeho hosťami boli prezident Slovenského tenisového zväzu Miloslav Mečíř a bývalý dvanásty hráč svetového rebríčka Dominik Hrbatý.

Problémom je práca s deťmi

Tenis je podľa hodnotenia športov a prerozdeľovania štátnych financií tretím najpodporovanejším športom na Slovensku. Aj preto by sa očakávalo, že výkony slovenských hráčov, budú v celosvetovom meradle oveľa výraznejšie. Porovnávať sa nemôžeme ani s Českom, ktoré sa behom posledných 20 rokov vypracovalo v ženskú tenisovú veľmoc.

Bývalý slovenský tenisový reprezentant Hrbatý vidí najväčší rozdiel medzi českým a slovenským tenisom najmä v práci s deťmi na klubovej úrovni.

„Slovenský tenisový zväz smeruje všetko do tenisového centra. V Česku je na klubovej úrovni oveľa väčšia profesionalita trénerov a rozvoj celkovej koncepcie v kluboch vychádza už od prípravky až po juniorskú úroveň,“ odprezentoval svoje postrehy.

Na snímke nehrajúci kapitáni Jaroslav Navrátil (Česko) a Dominik Hrbatý (Slovensko) . Foto: TASR

Veľmi dôležitú úlohu podľa neho zohrávajú aj tréneri, ktorí nie sú v kluboch na Slovensku dostatočne finančne motivovaní, aby boli odhodlaní vychovávať nových hráčov.

„Na Slovensku trénujú deti tréneri, ktorí nedokážu trénovať už nikoho iného. Je to spôsobené aj tým, že na Slovensku sú sadzby za trénovanie detí veľmi nízke. Je to vina klubov, ktoré okrem najväčších na Slovensku, nezamestnávajú trénerov určených výhradne pre deti. Kvalitnejšieho trénera si potom najmú staršie deti a juniori,“ vysvetlil Hrbatý.

„Ak koučovia trénujú hobby tenistov alebo amatérov, dokážu si zarobiť aj 30 až 50 eur na hodinu, pričom ak by trénovali deti, tak by dostali len 15 až 20 eur. Potom, pravdaže, nemajú záujem trénovať deti, ktoré si musia za tieto peniaze nájsť niekoho, o koho už nemá nikto záujem. To je najväčší problém slovenského tenisu,“ pokračoval.

Česi si majú z čoho vyberať

Hrbatý následne priblížil aj situáciu v susednom Česku. „Tam to funguje tak, že kvalitní tréneri, ktorí majú nejakú históriu, vychovávajú deti, aby sa naučili správnej technike, čo je medzi šiestym a desiatym rokom absolútny základ. Česi majú v tomto obrovskú výhodu, pretože deti ktoré vyrastajú v týchto kluboch majú nejaký štandard,“ priblížil.

„Túto českú školu, ktorá má veľkú kvalitu, potom vidíme najmä v ženskom tenise, čo sa prejavuje aj tak, že si majú z čoho vyberať a hráčky ako sestry Fruhvirtové dokážu v štrnástich rokoch atakovať svetové priečky,“ nechal sa počuť Hrbatý.

Obrovský náskok Čechov pred Slovákmi odzrkadľujú aj aktuálne vydania singlových tenisových rebríčkov, najmä toho ženského. V elitnej dvestovke ženského rebríčka WTA má Slovensko len trojnásobné zastúpenie.

Viktórii Hrunčákovej patrí 144. miesto, Rebecca Šramková je 162. Najvyšší stupienok zastáva Anna Karolína Schmiedlová, ktorá sa vďaka postupu do osemfinále na Roland Garros posunula na 74. priečku.

Zatiaľ čo Slováci dokážu spočítať svoje tenistky v elitnej dvojstovke rebríčka na prstoch jednej ruky, Čechom nestačia ani dve. V top 200 majú 13 hráčok, z toho až deväť v elitnej šesťdesiatke.

V mužskom rebríčku ATP aktuálne nie je až taký veľký rozdiel. Obe krajiny majú v top 100 len po jednom hráčovi. Slovenské farby háji na 80. mieste Alex Molčan, české Jiří Lehečka, ktorému patrí 37. miesto.

Deti hrávajú menej

Na rozdiel od Hrbatého, Miloslav Mečíř nevidí problém slovenského tenisu v tréneroch. „Podľa mňa len to, akého máte trénera, neurčuje, akým sa stanete hráčom. Nikde sa nepíše, že keď sa dobrý tréner postaví na kurt, tak z každého vychová svetového hráča,“ kontroval bývalý štvrtý hráč svetového renkingu.

Väčším problémom ako samotní tréneri je podľa neho celospoločenská situácia, ktorá nepraje nielen tenisu, ale celému športu. „V prvom rade je veľký rozdiel v tom, že deti hrávajú oveľa menej ako kedysi. Hrávajú niekoľko hodín týždenne. Nehrávajú päť až šesť hodín denne, ako hrávajú spomínané sestry Fruhvirtové,“ povedal Mečíř.

„Okrem toho, nám v pyramíde, ktorá tvorí celú špičku, vypadli podpory na lokálnej úrovni, čo kedysi zastupovali štátne podniky. Na to nedoplatil len tenis, ale všetky športy. Vtedy mali zaplatenú prevádzku celých športovísk, respektíve tenisových klubov. Dnes si musí tenisový klub vyfakturovať každé zrnko antuky. Musí si na to zarobiť a nemá žiadne podpory,“ pokračoval.

„Väčšina podpôr, ktoré idú z mestskej samosprávy, sú určená pre futbal a hokej, s čím sme boli oboznámení. V Česku sú kluby, ktoré hrajú extraligu alebo vyššiu súťaž podporované samosprávami. Tam ešte nejaká kontinuita je. Je veľký rozdiel, keď každú jednu hodinu si potom musí rodič sám komerčne zaplatiť. Potom sa to predražuje a aj na zaplatenie drahších trénerov neostáva tak veľa,“ reagoval na slová Hrbatého Mečíř.

Niektorí hráči nemajú v NTC čo robiť

Podľa dostupných informácií uverejnených na oficiálnej stránke STZ tvorí NTC tím v roku 2023 dvadsať hráčov. Deväťnásobné zastúpenie majú muži, jedenásť hračiek sa nachádza v ženskej zložke. Medzi členmi nájdeme aj aktuálne najlepších slovenských singlistov – Schmiedlovú a Molčana.

Súčasťou sú aj tridsiatnici ako Norbert Gombos, donedávna aj Filip Horanský, čo je podľa Hrbatého chybou, keďže NTC by malo podporovať najmä mladších a perspektívnejších hráčov.

„Od začiatku som bol fanúšikom toho, aby sme na Slovensku mali Národné tenisové centrum. Problém skôr vidím v tom, koho tam berieme a podporujeme. Myslím si, že tam máme kopec hráčov, ktorí tam nemajú čo robiť,“ skritizoval fungovanie NTC víťaz šiestich titulov na okruhu ATP.

„O NTC sa hovorí, že je to projekt, ktorý by mal podporovať mladších hráčov a talenty, ale stále sa podporujú hráči, ktorí majú po tridsiatke. Hlavne hráči, ktorí sú v rebríčku okolo stovky a zarobili si dosť peňazí, by už mali byť samostatní,“ dodal Hrbatý.

Na snímke slovenský tenista Norbert Gombos odvracia úder Nicholasa Davida Ionela z Rumunska v úvodnej dvojhre duelu 1. svetovej skupiny Davisovho pohára Slovensko - Rumunsko v bratislavskom NTC.
Na snímke slovenský tenista Norbert Gombos odvracia úder Nicholasa Davida Ionela z Rumunska v úvodnej dvojhre duelu 1. svetovej skupiny Davisovho pohára Slovensko – Rumunsko v bratislavskom NTC.Foto: TASR

Hráči odišli a klesli

Olympijský šampión zo Soulu má na vec iný pohľad. Národné tenisové centrum je podľa neho miestom, ktoré poskytuje hráčom podporu, čo sa v pozitívnom svetle odzrkadľuje aj na ich výsledkoch.

„Máme skúsenosti, že hráči sa často od NTC odpojili a chceli byť samostatní. Následne však klesli v rebríčkoch, pretože sa im nedarilo a nemali také dobré zázemie a podporu. Napríklad taký Gombos už bol za 300. miestom, potom sa vrátil do NTC a opäť sa pohybuje okolo stovky,“ vysvetlil Mečíř, podľa ktorého má zotrvanie najlepších Slovákov, ako Schmiedlová a Molčan, v NTC význam.

„Títo hráči majú spravenú svoju profesionálnu zmluvu a NTC odovzdávajú nejaké percentá zo zarobených peňazí na turnajoch. Keď majú nejaký lepší rok, tak sa dokonca zdá, že doplácajú na to, že sú v NTC, pretože mu vrátia viac peňazí,“ ukončil diskusiu týkajúcu sa fungovania NTC dlhoročný kapitán daviscupového tímu Slovenska.  

Celú diskusiu vedenú moderátorom Jánom Hudokom si môžete pozrieť v archíve RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport