Na hlavný obsah

ŠTS musí nanovo rozhodnúť o obžalobe na podnikateľa Norberta Bödöra

Rozhodnutie sa týka kauzy Očistec.

ŠTS musí nanovo rozhodnúť o obžalobe na podnikateľa Norberta Bödöra
Ilustračná snímka - Obžalovaný nitriansky podnikateľ Norbert Bödör na súde. Foto: TASR/Ján Krošlák

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) je povinný rozhodnúť o obžalobe na nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Vyplýva to z rozhodnutia Najvyššieho súdu SR, o ktorom informovala jeho hovorkyňa Alexandra Važanová.

Najvyšší súd vo štvrtok (15. 6.) na základe sťažnosti prokurátora zrušil vlaňajšie uznesenie ŠTS, ktorým sa prerušilo trestné stíhanie a podaný návrh na začatie konania pred Ústavným súdom SR.

NS nezistil splnenie zákonných podmienok na rozhodnutie o prerušení trestného stíhania. „V ďalšom postupe bude prvostupňový súd povinný preskúmať podanú obžalobu a rozhodnúť o nej,“ doplnila Važanová.

Samosudca ŠTS v októbri 2022 prerušil trestné stíhanie v kauze Očistec. Podal návrh na začatie konania pred Ústavným súdom SR. Dôvodom bolo možné narušenie práva obvineného na spravodlivý proces a na účinný prostriedok nápravy.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Očistec zadržala v roku 2020 viacerých policajných exfunkcionárov vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara. Skupina mala pôsobiť okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra.

Prokurátor podal vlani v kauze obžalobu na jedenásť obvinených osôb z celkovo 20 skutkov. Trestné veci viacerých obvinených vylúčili na samostatné trestné konanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko