Na hlavný obsah

Boris Kollár oficiálne vyhlásil termín volieb. Rezort vnútra už registruje prvú žiadosť o voľbu poštou zo zahraničia

Stanovili tiež viacero dôležitých termínov.

Boris Kollár oficiálne vyhlásil termín volieb. Rezort vnútra už registruje prvú žiadosť o voľbu poštou zo zahraničia
Predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v piatok (9. 6.) oficiálne vyhlásil termín predčasných parlamentných volieb. Budú sa konať 30. septembra. Vyhlásením sa oficiálne začína predvolebná kampaň. Do 2. júla musia politické strany predložiť ministerstvu vnútra kandidátne listiny.

Kollár zároveň uznesením stanovil lehotu na utvorenie volebných okrskov a určenie volebných miestností do 27. júna. Čas na utvorenie okrskových volebných komisií, okresnej volebnej komisie pre voľbu poštou a okrskových volebných komisií je do 21. augusta. Volebné komisie musia prvýkrát zasadnúť najneskôr do 8. septembra.

Politické strany už nemôžu meniť svoje názvy, no môžu vytvárať koalície a spolupráce, pokiaľ stihnú predložiť kandidátne listiny do stanoveného termínu. Nič iné sa nezakazuje.

„Dokonca môžu ešte aj vznikať nové politické strany. Pokiaľ si stihnúť zvoliť svojho štatutára, ktorý sa zapíše do registra politických strán a bude mať oprávnenie predkladať kandidátnu listinu. Aj toto sa ešte môže,“ priblížila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Voľba zo zahraničia

Občania, ktorí chcú voliť zo zahraničia, majú od piatka možnosť sa zaregistrovať na ministerstve vnútra a požiadať o voľbu poštou majú do 9. augusta. „Zaznamenali sme už prvú občianku z Belgicka, ktorá požiadala o voľbu poštou zo zahraničia,“ uviedla Chmelová.

„Vyhlásením volieb sa začína predvolebná kampaň, s čím súvisí kontrola výdavkov, ktoré môžu strany využiť na kampaň,“ vysvetlil minister vnútra Ivan Šimko na tlačovej konferencii. Limit je najviac 3 milióny eur.

Do celkových výdavkov sa rátajú aj tie, ktoré politické strany využili na politickú reklamu 180 dní pred vyhlásením termínu volieb, čo pripadá na 11. december 2022. Všetky doklady o výdavkoch na propagovanie svojej strany pred voľbami budú predkladať rezortu vnútra, dodala Chmelová.

Ministerstvo vnútra zabezpečuje chod volieb a podľa ministrových slov bude informovať o blížiacom sa termíne volieb. Približne 25 dní predo dňom konania volieb občania dostanú okrem oznámenia termínu a miesta konania volieb aj zoznamy zaregistrovaných kandidátov.

Pozrite si tlačovú besedu ministra vnútra Ivana Šimka a riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Evy Chmelovej:

Oficiálne vyhlásenie termínu predčasných volieb predsedu parlamentu Borisa Kollára vysielala spravodajská :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko