Na hlavný obsah

Tisíckam tehotných žien hrozí, že nedostanú materskú. Môže za to chyba v zákone

Dotkne sa to začínajúcich podnikateliek.

Tisíckam tehotných žien hrozí, že nedostanú materskú. Môže za to chyba v zákone
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tisíckam tehotných žien hrozí, že nedostanú materskú. Tvrdí to expert na sociálne poistenie Jozef Mihál. Môže za to chyba v zákone, ktorý poslanci schválili len nedávno a platiť má od prvého júla. Predkladateľ novely Peter Cmorej (SaS) zmeny nevylučuje. Výhrady Jozefa Mihála však zľahčuje.

V prvý rok podnikania je platenie sociálnych odvodov dobrovoľné. Doteraz, ak začínajúca podnikateľka dobrovoľne neplatila a zistila, že je tehotná, doplatila tak, aby mala zaplatených potrebných 270 dní a mala nárok na materskú. „Využívajú možnosť, ktorú im zákon dáva a prihlasujú sa na dobrovoľné poistenie. Stojí ich to 200 eur mesačne a viac,“ vysvetlil Mihál.

Podľa nového znenia zákona už dobrovoľne platené odvody nepomôžu. Dobrovoľne platiť odvody síce môžete, ale nárok na materskú mať nebudete. „To dobrovoľné poistenie sa jej vlastne nezapočíta. A Sociálna poisťovňa jej tým pádom materskú neprizná,“ dodal.

Téme sa venovali redaktori RTVS Alexander Ernest a Monika Maťová:

To je aj prípad pani Zuzany. Mladá žena doplatila do potrebného počtu 270 dní za štyri mesiace na nemocenskom poistení dobrovoľne takmer 900 eur. Po zmene zákona však zostane bez peňazí.

„Tým pádom nebudem mať nárok na žiadnu materskú. Budem doma s dvoma malými deťmi a na krku je hypotéka. Neviem si predstaviť, ako to bez materskej dávky zvládneme. Preto som si to doplácala. Cítim sa veľmi ukrivdená. Práve pani zo Sociálnej poisťovne mi poradila túto cestu, ako si môžem vyplatiť tie potrebné dni,“ vysvetlila Zuzana Kurtulíková.

Riešením je novelizácia zákona

„Tu je jediným riešením okamžitá novelizácia tejto chyby. Veď parlament v týchto dňoch zasadá. Ja nevidím problém v tom, aby sa pri dobrej vôli poslancom stihla okamžitá náprava. Tak by to bolo ešte do prvého júla, kedy inak tento chybný zákon začne platiť,“ skonštatoval Mihál. Aj pani Zuzana sa na takéto riešenie spolieha. „Nezasiahne to len mňa, ale tisícky matiek aj otcov, ktorí sa chystajú na materskú dovolenku,“ dodala.

„Ak tam nejaký problém je, tak ju bude treba opraviť. Nie som si však vedomý toho, že by to bolo tak, ako tvrdí Jozef Mihál,“ uviedol poslanec Peter Cmorej. Ministerstvo práce tvrdí, že ak poslanci urobia chybu, môže ju opraviť vládnou novelou s riadnym legislatívnym procesom. Dodalo, že to bude možné až po parlamentných voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko