Na hlavný obsah

Trenčín sa pripravuje na veľkolepú šou. Pre koncert Rammsteinu sa očakáva nápor na dopravu

Podujatie sa strelo aj s odporom.

Trenčín sa pripravuje na veľkolepú šou. Pre koncert Rammsteinu sa očakáva nápor na dopravu
Na ilustračnej snímke je koncert skupiny Rammstein. Foto: RTVS

Na trenčianskom letisku v stredu (14. 6.) vystúpi nemecká metalová skupina Rammstein. Pre mesto to bude zaťažkávajúca skúška, do Trenčína zavíta 40-tisíc návštevníkov. Na ich príchod sa intenzívne pripravuje polícia či dopravcovia. Veľkolepé hudobné predstavenie má však aj odporcov. Na sociálnych sieťach sa šíri výzva za zrušenie koncertu.

Na trenčianskom letisku vrcholia posledné prípravy pred vystúpením nemeckej kapely. Atmosféru pred koncertom nasáva v Trenčíne aj fanúšik Ľubomír Sentpetery z Rožňavy. Rammestein počúva od deviatich rokov, na ich koncerte bol napríklad v Prahe, Varšave či v Bratislave. Pýtali sme sa, na ktorú skladbu sa najviac teší.

„Na všetky, ja presne viem, čo budú hrať, ja som srdciar, čo sa tohto týka, ja sa teším na všetky,“ skonštatoval. Ľubomír bude koncert sledovať priamo pod pódiom. „Feuer zóna sa to volá, pod pódiom, kde najviac cítiť to teplo ohňa, ktorý tam šľahá,“ vysvetlil.

Koncertu legendárnej skupiny v Trenčíne sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

„Čím sú oni známi, to znamená, obrovské množstvo pyrotechniky, veľa efektov, pozoruhodná kombinácia metalovej hudby, nemčiny. Čo sa týka plateného koncertu, Rammstein je zatiaľ najväčší čo sa týka slovenských novodobých dejín,“ opísal hudobný expert Juraj Čurný.

V meste sa očakáva zhustená doprava. Radnica vydala odporúčanie, aby školy vyhlásili riaditeľské voľná. „Ide o to, pomerne veľa detí, učiteľov dochádza z okolitých obcí do našich škôl. Bol by problém sa dostať domov, očakávame že dopravná situácia bude najmä popoludní kritická,“ informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

Zhustenú dopravu očakáva aj polícia

Na situáciu v Trenčíne sa pripravuje aj polícia, do terénu nasadia viac ako 90 ľudí.

„Z dôvodu rekonštrukcie cesty a havarijného stavu mosta na ceste 1/9 je potrené aby si účastníci naplánovali cestu s dostatočným časovým predstihom. Žiadame občanov, pokiaľ je to možné v deň konania koncertu si naplánovali home-office a pokiaľ je možné sa ceste do Trenčína vyhli,“ uviedla hovorkyňa hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Trenčíne Katarína Kuzmová.

Na sociálnych sieťach sa šíri výzva aj na zrušenie koncertu. „Dávam na známosť, že v utorok v Trenčíne na Juhu po svätej omši bude adorácia za zrušenie koncertu Rammstein a odprosenie za zlo. Prosím šírte ďalej, nech je nás čo najviac,“ píše sa v príspevku na sociálnej sieti.

Autori textu sa nám odmietli vyjadriť. Oslovili sme aj farára z kostola na sídlisku Juh, o aktivitách na sociálnych sieťach nevedel ani nič podobné neinicioval

„My sa modlíme každý utorok. Máme adoráciu, tam sa modlíme na rôzne úmysly, veriaci ma poprosili aby sme sa modlili dlhšie, ale nie na rušenie koncertu. My sa modlíme na rôzne úmysly, za uzdravenie, za oslobodenie, požehnanie,“ uviedol farár Miroslav Kukla.

„V roku 1995 arcibiskup Sokol žiadal zakázať koncert skupiny Black Sabbath v roku 2007 Iron Maiden, nejde o nič nové, samozrejme je to expresívne vyjadrená rocková hudba, ale nemyslím si že by niečo také u nás hrozilo či bola po tom relevantná spoločenská požiadavka,“ dodal Čurný.

Po zrušení koncertu skupiny Rammstein volajú organizácie na ochranu ženských práv v Rakúsku a Švajčiarsku po tom, čo spevák kapely Till Lindemann čelí obvineniu zo sexuálneho násilia. Organizátori koncertu v Trenčíne nám na otázky, či sa so žiadosťou o zrušenie koncertu stretli aj u nás, neodpovedali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny