Na hlavný obsah

Pred 60 rokmi zahrali The Beatles prvý koncert v najslávnejšej zostave

Za necelých 10 rokov dokázali navždy zmeniť svet hudby.

Pred 60 rokmi zahrali The Beatles prvý koncert v najslávnejšej zostave
The Beatles Foto: WikiMedia/voľné dielo

Slávna liverpoolska štvorica The Beatles sa začala formovať v roku 1957, keď sa v skupine The Quarrymen stretli John Lennon a Paul McCartney. O rok neskôr sa k tejto dvojici pridal George Harrison.

Skupina hrala pod názvom The Beatles od augusta 1960. Pred 60 rokmi, 18. augusta 1962, prvýkrát vystúpili vo svojej najslávnejšej zostave. Za bicími už sedel Ringo Starr.

Skupina spolu fungovala iba 10 rokov, ale aj za relatívne krátku existenciu dosiahli snáď všetky mysliteľné úspechy. S ľahkosťou sebe vlastnej dobýjali dievčenské srdcia i rebríčky svetových hitparád a svojím štýlom určovali trendy doby. S viac ako miliardou predaných platní sú aj vyše 40 rokov po svojom rozpade komerčne najúspešnejšou kapelou všetkých čias.

Pätnásťročného Johna Lennona k založeniu skupiny The Quarrymen inšpiroval žáner skiffle, ktorý bol odnožou amerického folku. Od roku 1960 Beatles začali vystupovať v liverpoolskych kluboch a vystupovali tiež v Hamburgu.

Čo sa ale štvorici ešte v zložení Lennon, McCartney, Harrison a Pete Best nedarilo, bolo získanie zmluvy s nejakou nahrávacou spoločnosťou

Získať zmluvu bolo pre štvoricu nemožné

Pre svet skupinu objavil Brian Epstein, ktorý v Liverpoole pracoval v obchode s gramofónovými platňami. Na Epsteinovo snaženie nakoniec zareagoval producent firmy Parlophone George Martin.

Tie pesničky ma rozhodne práve neomráčili, vlastne ma neomráčili ani trošku. Na obranu tých, ktorí tú nahrávku predo mnou odmietli, musím povedať, že naozaj nestála za veľa, „spomínal Martin na demosnímky poskytnuté Epsteinom. Nakoniec ale pozval štvoricu na nahrávanie do londýnskych štúdií EMI na Abbey Road a z niekoľkých seancí v rôznych zostavách sa nakoniec vykľul debutový singel Beatles s piesňou Love Me Do na titulnej strane, ktorý vyšiel v októbri 1962.

„Nešlo o to, čo vedeli, alebo nevedeli. Najviac ma zaujali ich osobnosti. Keď ste s nimi hovorili, iskrilo to, „tak vysvetľoval Martin svoje osudové rozhodnutie podpísať s Beatles nahrávací kontrakt a tým aj zmeniť históriu populárnej hudby.

V roku 1963 vyšiel prvý album „Please Please Me“ a ďalšia platňa „With The Beatles“ sa stala prvým albumom, ktorého sa v Británii predalo milión kusov. O rok neskôr Beatles odišli na turné po Spojených štátoch a v kinách mal premiéru film „A Hard Day’s Night“, prvý z dvoch hraných filmov, v ktorých členovia skupiny účinkovali. V tom čase bola beatlemánia už v plnom prúde.

Posledným albumom skupiny bol Abbey Road

Posledné živé vystúpenie Beatles v Spojenom kráľovstve sa konalo v máji 1966 a ich posledný koncert vôbec sa uskutočnil v San Francisku 29. augusta 1966. O rok neskôr vyšiel asi najslávnejší album kapely, Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band. V roku 1969 boli Beatles naposledy spolu v štúdiu, keď nahrávali album Abbey Road. McCartney v apríli 1970 ako prvý oznámil, že Beatles opúšťa, čo znamenalo koniec skupiny.

Po rozpade skupiny rozbehli všetci členovia kapely sólové dráhy, objavovali sa aj špekulácie o obnovení kapely. Všetky nádeje ukončila násilná smrť Johna Lennona v decembri 1980, ktorého zastrelil vyšinutý fanúšik Mark Chapman. V novembri 2001 zomrel na rakovinu George Harrison.

Beatles za dobu svojej zhruba desaťročnej existencie natočili 13 radových albumov a sú komerčne najúspešnejšou hudobnou skupinou všetkých čias. Podľa odhadov už v roku 1985 prekročil predaj s ich nahrávkami miliardu nosičov, z toho dve tretiny si ľudia kúpili až po rozpade skupiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet