Na hlavný obsah

Uhynuté vtáky na priehrade pri Piešťanoch nikto nepozbieral. Ľudia sa boja nákazy

Operence zabila vtáčia chrípka.

Uhynuté vtáky na priehrade pri Piešťanoch nikto nepozbieral. Ľudia sa boja nákazy
Uhynuté čajky na vodnej nádrži Sĺňava. Foto: RTVS

Na vtáčích ostrovoch vo vodnej nádrži Sĺňava sú uhynuté vtáky. Ešte v apríli RTVS informovala, že v lokalite potvrdili u operencov vírus vtáčej chrípky. Ľudia z okolia sa sťažujú, že telá nikto nepozbieral a mnohé skončili vo vode. Obávajú sa jej kontaminácie.

Mŕtve čajky sme našli napríklad na dvoch nových plávajúcich vtáčích ostrovoch na Sĺňave. Nasnímali sme ich z člna. Niekoľko týždňov lemovali aj brehy prírodného vtáčieho ostrova. Mŕtve operence však nikto podľa rybárov nezbiera.

„Určite máme obavu. Začína sezóna rybárov, člnkujú tam deti, pravidelne chodia športovať. Nikto nebol informovaný, či to môže spôsobiť nákazu. Žiadne nové pokyny z veterinárnej správy sme nedostali. Ani informácie, úrady sú nečinné, komunikácia žiadna,“ vysvetlila starostka obce Ratnovce Daniela Sigetová.

Téme sa v regionálnych správach venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

RTVS zisťovala, kto má v tomto prípade zabezpečiť zber kadáverov. Podľa hovorcu envirorezortu Tomáša Ferenčáka to má na zodpovednosti vlastník pozemkov v spolupráci s hasičmi a regionálnou veterinárnou správou.

Keďže však ide o špeciálnu lokalitu, je aj prístup kompetentných ľudí neštandardný. „Vtáčí ostrov na Sĺňave predstavuje územie s vyšším stupňom ochrany a je jadrom tohto chráneného vtáčieho územia. V tomto období nie je vhodné vyrušovať hniezdiace vzácne druhy. Mohlo by to napáchať škody na mláďatách, ktoré nevedia odletieť,“ dodal Ferenčák.

Podľa riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Martina Chudého už v lokalite výraznejšie úhyny nezaznamenávajú. No treba sa mať na pozore. „V žiadnom prípade sa týchto vtákov nechytať. Samozrejme, riziko prenosu tam je. V prípade, ak budú ľudia vo vode, riziko prenosu nákazy z týchto zvierat je minimálne,“ vysvetlil.

Vtáčia chrípka najviac zasiahla čajky smejivé, uhynulo ich od apríla odhadom viac ako 1 500. Uhynuté vtáky z ostrova pozbierajú po skončení hniezdenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny