Na hlavný obsah

Ukrajina, ktorú ničí ruská agresia, dostane miliardy eur na obnovu, prisľúbili politici i zástupcovia veľkých firiem

Kyjev by chcel spolupracovať na konkrétnych projektoch.

Ukrajina, ktorú ničí ruská agresia, dostane miliardy eur na obnovu, prisľúbili politici i zástupcovia veľkých firiem
Snímka z konferencie o Ukrajine v Londýne. Foto: RTVS

Ukrajina, ktorú ničí ruská agresia, dostane miliardy eur na obnovu. Na veľkej darcovskej konferencii v Londýne to prisľúbili politici z mnohých krajín aj zástupcovia veľkých firiem.

Ukrajina zjednotila Západ tak, ako sa to po desaťročia nikomu nepodarilo. Práve preto sa do jej budúcnosti podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského oplatí investovať. Kyjev už nechce len sľuby, chcel by spolupracovať na konkrétnych projektoch.

„Keď hovoríme o obnove, ide o milióny pracovných miest a o miliardové zisky. A to nielen pre Ukrajinu, ale pre všetky naše štáty. Môj aj váš. Vybudujeme viac, ako len Ukrajinu. Vybudujeme svet, ktorý tu bude pre nás aj pre ďalšie generácie,“ povedal ukrajinský prezident.

Ukrajina chce investovať do ekologického hospodárstva a stať sa kľúčovým dodávateľom zelenej energie. Svoj potenciál vidí aj v ťažbe lítia a v hutníctve. Ukrajinská ekonomika pred inváziou lákala mnohých investorov zo zahraničia. Konferencia v Londýne ich chce dostať späť.

„Musíme vytvoriť podnikateľom podmienky na obchod. Len oni môžu skutočne rozhýbať inovácie, ktoré Ukrajina potrebuje. Práve preto spúšťame iniciatívu pre súkromný sektor na podporu Ukrajiny. Prihlásilo sa do nej už viac ako 400 podnikov z 38 krajín sveta,“ priblížil premiér Spojeného kráľovstva Rishi Sunak.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Martina Jančiarová:

Program na poistenie proti vojnovým škodám

Spojené kráľovstvo okrem toho vytvorí program na poistenie proti vojnovým škodám. To by mohlo podnikateľov posmeliť k investíciám na Ukrajine. Kým sa súkromný sektor osmelí, Londýn, Washington aj Európska únia poskytnú Kyjevu niekoľko miliárd dolárov.

„Kým bude Rusko pokračovať v útočení na Ukrajinu, budeme tu, aby sme jej pomohli zotaviť sa. Chceme obnoviť Ukrajinu tak, aby prosperovala ako bezpečná a nezávislá. Tak, aby bola plne prepojená s trhmi na celom svete,“ dodal minister zahraničných vecí USA Antony Blinken.

Podľa odhadov Svetovej banky potrebuje Ukrajina na obnovu viac ako 400 miliárd dolárov. Táto suma sa pritom každým dňom ruskej agresie zvyšuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet