Na hlavný obsah

Ukrajinské sily pokračujú v ofenzíve na najmenej troch úsekoch frontu, uviedol ISW

Ruské jednotky sa majú sústrediť najmä pri Lymane, Bachmute, Avdijivke a Marjinke.

Ukrajinské sily pokračujú v ofenzíve na najmenej troch úsekoch frontu, uviedol ISW
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ukrajinské sily pokračujú v ofenzíve na najmenej troch úsekoch frontu. Podľa overených záberov z miesta dosiahli okrajové zisky pri Bachmute, píše americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Podľa sobotňajšieho (17. 6.) hlásenia ukrajinského generálneho štábu sa ruské jednotky sústredia podobne ako v posledných mesiacoch najmä pri Lymane, Bachmute, Avdijivke a Marjinke. Tam sa za uplynulý deň obe armády stretli v 36 prípadoch.

Ukrajinskí predstavitelia podľa ISW uvádzajú, že za posledný deň ich vojaci postúpili v oblastiach juhozápadne od Bachmutu, v západnej Doneckej oblasti pri Vuhledare a na hraniciach Doneckej a Záporožskej oblasti pozdĺž línie Levadne – Staromajorske a na západe Záporožskej oblasti pri Robotne.

Hovorí tiež o tom, že tamojšie ofenzívne operácie boli úspešné, čo nemožno nezávisle overiť.

ISW však uvádza, že overené zábery z 15. júna naznačujú, že ukrajinské sily dosiahli okrajové zisky na severozápadnom okraji Bachmutu. O ukrajinských útokoch pri Bachmute hovoria tiež ruskí vojenskí blogeri. Podľa tých Ukrajinci vedú protiofenzívu na severozápad, západ a juhozápad od mesta.

Podľa analytikov tiež tvrdí, že ukrajinské jednotky pokračujú v útokoch na ruské pozície južne od mesta Velyka Novosilka v Doneckej oblasti neďaleko Vuhledaru a dosiahli zisky v Záporožskej oblasti pri mestách Huljajpole a Orichiv.

Posilnené letectvo na juhu

Rusko podľa britskej vojenskej rozviedky od začiatku ukrajinskej protiofenzívy posilnilo letectvo na juhu Ukrajiny, konkrétne tamojšiu flotilu vrtuľníkov. Snímky podľa hodnotenia rozviedky ukázali, že na letisku v Berďansku, prímorskom meste západne od Mariupolu, ruská armáda rozmiestnila 20 helikoptér. Tie sú pravdepodobne schopné útočiť na pozemné ciele strelami dlhšieho doletu.

Ukrajinský generálny štáb píše, že zatiaľ čo pri Lymane, Bachmute, Avdijivke a Marjinke je do bojov zapojené ruské delostrelectvo a ruská armáda podniká útoky, v Záporožskej a Chersonskej oblasti sa „nepriateľ bráni“.

Podľa námestníka ukrajinského ministra obrany Volodymyra Gavrylova Ukrajina na bojisku prevzala iniciatívu. Avšak na víťazstvo potrebuje zbrane s doletom až 200 kilometrov. „V modernej vojne je najdôležitejšie mať prehľad o situácii, poznať pozíciu nepriateľa a byť schopný viesť presné údery na veľké vzdialenosti. To znamená mať zbrane, ktoré nepriateľa dokážu zasiahnuť na vzdialenosť až 200 kilometrov, „citovala Gavrylova agentúra Unian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet