Na hlavný obsah

Epicentrum bojov na Ukrajine sa presunulo na cestu vedúcu do Mariupolu, uviedol Kyjev

Ukrajinská sila tam má zatláčať ruské sily.

Epicentrum bojov na Ukrajine sa presunulo na cestu vedúcu do Mariupolu, uviedol Kyjev
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Epicentrum bojov na Ukrajine sa presunulo na cestu vedúcu do Mariupolu, kde ukrajinská ofenzíva pomaly zatláča ruské sily s britskými tankmi Challenger pripravenými zapojiť sa do bojov.

Informovala o tom podľa denníka The Guardian námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu sa zvyčajne nemôžu priamo nezávisle overiť. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom videovyhlásení o súčasnej ofenzíve povedal, že „každý meter ukrajinskej pôdy dobytý späť od ruských síl je pre nás nanajvýš dôležitý“.

„Náš pohyb vpred je najviac rozhodujúci,“ povedal Zelenskyj po rokovaní s najvyššími vojenskými veliteľmi. „Každý náš vojak, každý náš nový krok, ktorý urobíme, každý meter ukrajinskej pôdy oslobodený od nepriateľa, je nanajvýš dôležitý,“ dodal.

Ako Maljarová uviedla, najviac sa už nebojuje v okolí Bachmutu vo východnej Doneckej oblasti, ale na juhu, najmä v smere na dve pobrežné mestá Berďansk a Mariupol.

„Ak prvý týždeň bolo epicentrum na východe, teraz vidíme, že sa boje presunuli na juh,“ informovala ukrajinská námestníčka. „Na východe nepriateľ využíva všetky prostriedky, aby našu ofenzívu zastavil. Zhromažďujú všetky sily, aby nás zastavili. Na juhu nemajú príliš úspech,“ doplnila. Pohyb smerom na Mariupol je veľmi postupný, front bol údajne posunutý asi o kilometer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet