Na hlavný obsah

Útok na Kachovku vyvolal vlnu pomoci aj na Slovensku, odkázané sú na ňu tisícky ľudí

Zaplavených zostalo 37 miest a obcí.

Útok na Kachovku vyvolal vlnu pomoci aj na Slovensku, odkázané sú na ňu tisícky ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Útok na vodnú elektráreň Nová Kachovka vyvolal vlnu pomoci a podpory aj na Slovensku. V Banskej Bystrici sa spojilo niekoľko podnikateľov, ktorí časť zárobku venujú na pomoc ľuďom v zaplavenej oblasti.

Po pretrhnutí priehrady Nová Kachovka zostalo zaplavených 37 miest a obcí. Na humanitárnu pomoc je odkázaných až 16-tisíc ľudí.

„Sú tam teraz ľudia, ktorí trpia a nemôžu kričať na celý svet. My sme tu na to, aby sme o tom kričali, hovorili, informovali, že je to veľká katastrofa. Musíme spojiť všetky možné zdroje, aby sme im pomohli a zabránili tomu najhoršiemu,“ hovorí aktivistka z Ukrajiny žijúca v Banskej Bystrici Olia Arakelianová.

Pomáhať sa rozhodla aj slovensko-ukrajinská komunita, ktorá v spolupráci s Centrom humanitárnej pomoci v Banskej Bystrici spustila finančnú zbierku. Doposiaľ sa do nej zapojilo 12 firiem. Tie venujú výťažok priamo na účet ukrajinských hasičov.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

„Vybrali sme konkrétny projekt, ktorý spočíva v nákupe čerpadiel a člnov, to znamená dvoch prostriedkov, ktoré sú potrebné na bezprostredné odstránenie následkov katastrofy na Novej Kachovke,“ priblížila koordinátorka Centra materiálnej pomoci v Banskej Bystrici Zuzana Úradníčková.

Do humanitárnej pomoci sa spomedzi dvanástich podnikateľov zapojil aj Rus Evgenii, ktorý odsudzuje ruskú agresiu na Ukrajine.

Pomáha aj Rus žijúci na Slovensku

„Od začiatku invázie pre mňa nebola otázka, či pôjdem alebo nepôjdem pomáhať, ale otázka bola, ako môžem pomôcť. Budem robiť to, čo len môžem na to, aby ľudia pochopili, že aj my Rusi stojíme za tým, aby bolo čo najmenej obetí a aby sa tá vojna čo najskôr skončila,“ vyhlásil Rus žijúci v Banskej Bystrici Evgenii Bugreev.

Urgentnú humanitárnu pomoc poskytuje obyvateľom postihnutých oblastí aj UNICEF. V Chersonskej oblasti poskytuje ľuďom vodu, hygienické potreby a tabletky na čistenie vody. Finančne sa do pomoci môžu zapojiť aj občania Slovenska.

„Máme tímy priamo na Ukrajine, kde posielame finančné prostriedky a to prostredníctvom SMS na číslo 844 v tvare Ukrajina, alebo prostredníctvom webovej stránky www.unicef.sk,“ informovala riaditeľka UNICEF na Slovensku Mária Sliacka.

Peniaze z banskobystrickej zbierky budú posielať na Ukrajinu každých päť dní a zbierka potrvá minimálne do 8. júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko