Na hlavný obsah

V Banskej Bystrici majú najstaršieho všeobecného lekára. Napriek rekordne vysokému veku stále ordinuje

Denne vyšetrí okolo 30 pacientov.

V Banskej Bystrici majú najstaršieho všeobecného lekára. Napriek rekordne vysokému veku stále ordinuje
Najstarší praktický lekár na Slovensku Karol Mika. Foto: RTVS

Praktickí lekári v dôchodkovom veku zachraňujú ambulantnú sféru na Slovensku. Problémom je nielen nedostatok všeobecných lekárov, ale aj ich vysoký priemerný vek. Príkladom je aj rekordér z Banskej Bystrice, ktorý ordinuje už 71 rokov.

Najstarší praktický lekár na Slovensku Karol Mika oslávil prednedávnom 96 rokov. „Nemal som osobne nádej dožiť sa veľa rokov. Mal som tzv. pankarditídu – to je zápal všetkých vrstiev srdca. A to ako lekár som vedel, že mám šancu na takých niekoľko rokov,“ uviedol lekár.

Z vážnych zdravotných problémov sa však dokázal vyliečiť a denne vyšetrí okolo 30 pacientov. Najdôležitejší je podľa neho priamy kontakt s ľuďmi. „S počítačom vybavím čo treba, ale nie tak, že pacienta nechám bokom a nepozerám na neho,“ pokračuje doktor Mika.

Téme sa v regionálnych správach venoval redaktorka RTVS Karolína Piliarová:

Aj podľa mesta Banská Bystrica patrí doktor vďaka svojim skúsenostiam a prístupu k pacientom k tým najobľúbenejším. Karol Mika sa tak zaraďuje medzi skupinu lekárov, ktorých je na Slovensku akútny nedostatok.

„Takýto istý príklad, že by nám pán doktor aj vo vysokom veku robil, vidíme aj pri primárnych pediatroch v Bratislave, kedy sme radi, keď pani doktorka vo svojom veku 80 – 85 rokov dokáže ešte obhospodáriť nejaké penzum pediatrických pacientov,“ hovorí viceprezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth.

Podľa asociácie práve praktickí lekári v dôchodkovom veku zachraňujú chod ambulantného sektora. „Len v našom kraji je viac ako 40 percent lekárov, ktorí sú vo veku nad 65 rokov. To znamená, že do piatich až desať rokov nebudú v systéme. To znamená, že situácia, ktorá je už teraz kritická, bude ešte horšia,“ vysvetlil predseda Banskobystrického kraja Ondrej Lunter.

Aj preto kraj predstavil vlastný program na zakladanie všeobecných lekárskych ambulancií. Kraju sa zatiaľ takto podarilo otvoriť štyri ambulancie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny