Na hlavný obsah

V Izraeli opäť protestovali tisíce ľudí proti reforme súdnictva aj násiliu v arabských komunitách

Protesty trvajú už 23 týždňov po sebe.

V Izraeli opäť protestovali tisíce ľudí proti reforme súdnictva aj násiliu v arabských komunitách
Protestujúci s maskou tváre izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Izraeli. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí vyšli v sobotu (10. 6.) – už 23. týždeň po sebe – do ulíc miest a obcí v celom Izraeli. Protestovali proti kontroverzným plánom na reformu súdnictva, ale aj proti násiliu, ktoré zasiahlo arabské komunity.

Agentúra AFP vo svojej správe pripomenula, že reformné návrhy krajne pravicovej izraelskej vlády by obmedzili autoritu najvyššieho súdu. Dali by tiež politikom väčšie právomoci pri výbere sudcov.

Vzhľadom na kritiku a pouličné protesty, ktoré vládne návrhy vyvolali, premiér Benjamin Netanjahu v marci oznámil „prestávku“ v procese schvaľovania reforiem. Chcel takto vytvoriť priestor pre diskusiu.

Izraelský parlament v máji schválil návrh zákona o štátnom rozpočte. Netanjahu pritom prisľúbil, že bude „pokračovať v úsilí svojej vlády o dosiahnutie čo najširšieho konsenzu v otázke právnej reformy“.

Netanjahuova vláda, ktorá je koalíciou jeho strany Jednota (Likud) a krajne pravicových a ultraortodoxných strán, tvrdí, že navrhované zmeny sú potrebné. A to na obnovenie rovnováhy medzi zákonodarnou a súdnou mocou.

Protest proti násiliu

Niektorí z účastníkov sobotňajších protestov držali v rukách aj transparenty kritizujúce nečinnosť vlády v súvislosti s prudko rastúcou vlnou kriminality. Tá postihla arabskú menšinu v krajine.

Podľa mimovládnych organizácií od začiatku roka v arabských komunitách v Izraeli pri násilnostiach súvisiacich s trestnou činnosťou zabili približne 100 ľudí. AFP dodala, že Arabi v Izraeli sa už dlho sťažujú na diskrimináciu a nečinnosť polície v boji proti násiliu a kriminalite, ktoré postihujú ich komunity.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet