Na hlavný obsah

V New Yorku dosahuje znečistenie ovzdušia rekordné hodnoty. Dôvodom sú lesné požiare v Kanade

V zozname miest s najznečistenejším ovzduším predbehol aj Dillí.

V New Yorku dosahuje znečistenie ovzdušia rekordné hodnoty. Dôvodom sú lesné požiare v Kanade
Panoráma New Yorku je zahalená dymom pri pohľade z budovy Empire State Building. Foto: TASR/AP

Kvalita ovzdušia v New Yorku bola v stredu (7. 6.) večer rekordne nízka v dôsledku dymu z kanadských požiarov, informovala spravodajská stanica BBC. Podľa indexu AQI, ktorý meria kvalitu ovzdušia, dosiahlo znečistenie vzduchu v meste v stredu večer skóre 413. To je nebezpečná úroveň. Za celý čas merania sa podľa BBC New York nikdy nedostal nad bod 174.

Na portáli IQAir, ktorý sleduje kvalitu ovzdušia na celom svete, sa New York okolo polnoci stredoeurópskeho času dostal na prvé miesto v zozname miest s najznečistenejším ovzduším. Indické hlavné mesto Dillí alebo pakistanský Lahore na tom boli z hľadiska kvality ovzdušia podstatne lepšie. Podľa fotografií z portálu nadobudol vzduch v New Yorku oranžový odtieň.

Rozpätie 151-200 na indexe AQI sa klasifikuje ako nezdravá úroveň. Rozsah 201-300 znamená veľmi nezdravú úroveň. Keď index vyskočí nad 301, znečistenie ovzdušia dosahuje nebezpečnú úroveň.

Muž kráča s ochranným rúškom cez križovatku v štvrti Manhattan.
Muž kráča s ochranným rúškom cez križovatku v štvrti Manhattan.Foto: TASR/AP

So znečistením zápasí aj Toronto

S vysokým znečistením ovzdušia zápasí aj kanadské Toronto, ktoré sa okolo polnoci na portáli IQAir umiestnilo na štvrtom mieste medzi mestami s najvyššou úrovňou znečistenia ovzdušia po New Yorku, Lahore a Dubaji.

BBC uviedla, že vzduch v kanadskom hlavnom meste a jeho okolí páchol „ako táborák“. Novinárka BBC News opísala, že keď nakrátko vyšla von, mala pocit, že sa jej ťažko dýcha a že vzduch je suchý a štipľavý.

Podľa BBC, ktorá uvádza údaje kanadskej agentúry pre meranie znečistenia ovzdušia, sa kvalita ovzdušia v kanadskom hlavnom meste Ottawa v porovnaní so stredajším ránom naopak zlepšila. Kým ráno hodnotila znečistenie desiatkou na stupnici od jednej do desiatich, popoludní miestneho času to už bola šestka, čo podľa nej znamená „mierne nebezpečenstvo“.

Požiarnik hasí požiar v tráve v Kamloopse v Kanade.
Požiarnik hasí požiar v tráve v Kamloopse v Kanade. Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet